BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa SR zistila v roku 2024 pri kontrolách burčiakov 25-percentnú porušenosť predpisov. Hoci situácia sa oproti roku 2022 výrazne zlepšila, stále sa našli prípady nadlimitného prídavku repného cukru a kukuričnej izoglukózy. Zistite viac o výsledkoch kontrol a opatreniach na zabezpečenie kvality burčiakov na Slovensku.
Kontrola burčiakov na Slovensku v roku 2024 odhalila 25-percentnú porušenosť predpisov, ako uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Inšpektori oddelenia kontroly vína vykonali odbery 44 vzoriek burčiakov, z ktorých 33 bolo vyhovujúcich, šesť vzoriek nevyhovujúcich a päť vzoriek burčiaku nebolo možné prekvasiť a spracovať na analýzu.
Pri nevyhovujúcich vzorkách bol zistený nadlimitný prídavok repného cukru v troch prípadoch a prídavok kukuričnej izoglukózy od jedného výrobcu v troch vzorkách.
Pri porovnaní s rokom 2022, keď porušenosť dosiahla až 62 %, je viditeľné výrazné zlepšenie kvality. Najviac vzoriek burčiakov bolo odoberaných na jarmokoch po celom Slovensku, pričom väčšina predávaných vzoriek burčiakov bola ponúkaná priekupníkmi.
Veterinárna správa tiež informovala organizátorov predajných podujatí o predajcoch predávajúcich falšovaný burčiak s cieľom predchádzať takýmto praktikám v budúcnosti. Pravosť burčiaku je možné zistiť NMR analýzou, ktorá dokáže odhaliť pôvod hrozna a falšovanie.
Táto analýza zistí, koľko bolo pridaného repného cukru, iného cukru z kukurice alebo zemiakov (izoglukóza) alebo vody. Analýzy sa vykonávajú v colnom laboratóriu Bratislava, pričom príprava vzorky je zdĺhavá a výsledok je možné získať najskôr po troch týždňoch.
Podľa platného slovenského zákona o vinohradníctve a vinárstve je možné burčiak vyrobiť len z hrozna dopestovaného na Slovensku. Zahraničný mušt prepravený na Slovensko môže byť predávaný, ale musí byť označený ako "čiastočne prekvasený hroznový mušt".
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies