Košice zavádzajú polopodzemné kontajneroviská: Nové riešenie pre efektívne a estetické nakladanie s odpadom

NETKY.SK • 22 Október 2024, 10:59 • 2 min
Košice zavádzajú polopodzemné kontajneroviská: Nové riešenie pre efektívne a estetické nakladanie s odpadom

KOŠICE - V Košiciach bola dokončená výstavba prvých dvoch polopodzemných kontajnerovísk na Belehradskej a Čínskej ulici v mestskej časti Sídlisko Ťahanovce. S cieľom zlepšiť efektivitu a estetiku nakladania s odpadom plánuje mesto zaviesť ďalších 40 kontajnerovísk v rôznych častiach mesta. Nové kontajnery prispievajú k zníženiu nákladov, eliminácii hlodavcov a v niektorých prípadoch aj k vytvoreniu nových parkovacích miest.

slovakia

left justify in out

V Košiciach sa dokončila výstavba prvých dvoch zo 40 plánovaných polopodzemných kontajnerovísk. Nové kontajneroviská sú umiestnené na Belehradskej a Čínskej ulici v mestskej časti Sídlisko Ťahanovce a od pondelka sú už k dispozícii obyvateľom.

V rámci tohto projektu budú kontajneroviská postupne pribúdať aj v ďalších častiach mesta. Na Belehradskej ulici vzniklo polopodzemné kontajnerovisko, kde sú nádoby umiestnené oproti sebe, pričom inštalácia môže byť prispôsobená terénu.

Marián Christenko, generálny riaditeľ spoločnosti Kosit, na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol, že pre zmesový odpad a papier sú štandardom nádoby s objemom 5 000 litrov, zatiaľ čo nádoby na plasty a sklo majú objem 2 500 litrov.

Vyprázdňovanie kontajnerov bude realizované pomocou špeciálnych zvozových vozidiel s hydraulickou rukou. Na stanovišti sú tiež umiestnené klasické 240-litrové nádoby na kuchynský biologický odpad, ktoré nie sú polopodzemné, avšak sú potrebné kvôli častejšiemu vývozu.

Podľa Christenka sa v nasledujúcich dňoch plánuje odovzdávať jedno alebo dve nové stanovištia každý týždeň, pričom prvých 20 by malo byť hotových do konca novembra, ak to dovolí počasie.

V Sídlisku Ťahanovce pribudnú ešte dve stanovištia na Pekinskej a Budapeštianskej ulici a ďalšie kontajneroviská vzniknú v mestských častiach Dargovských hrdinov, Juh, Nad jazerom, Sever, Sídlisko KVP, Staré Mesto a Západ.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček zdôraznil, že polopodzemné kontajnery sú estetickejšie a kapacitne výhodnejšie v porovnaní s klasickými kontajnermi. Cieľom tejto iniciatívy je zníženie nákladov na zber odpadu a eliminácia výskytu hlodavcov v okolí kontajnerovísk.

V niektorých prípadoch môže výstavba polopodzemných kontajnerov prispieť aj k vzniku nových parkovacích miest. Polaček tiež dodal, že postupne budú tieto moderné kontajnery nahrádzať 1 100-litrové nádoby na kolieskach, avšak nie všade bude možné ich vybudovať kvôli inžinierskym sieťam a majetkovým pomerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Košice, Foto: FB/Košice - Mesto Košice
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies