Kuriéri v Británii prešli cez colnicu s kuframi plnými marihuany po tom, ako ich oklamali pašeráci

NETKY.SK • 28 August 2024, 17:09 • 2 min
Kuriéri v Británii prešli cez colnicu s kuframi plnými marihuany po tom, ako ich oklamali pašeráci

BIRMINGHAM - Stovky kuriérov s kanabisom boli prichytené pri pokuse prepašovať kufre plné tejto drogy cez britské letiská.

slovakia

left justify in out

Podľa Národnej kriminálnej agentúry ich obchodníci podvádzajú, aby si mysleli, že britské úrady sú voči kanabisu zhovievavé a prepustia ich s pokutou. Muža, ktorý pristál z Los Angeles so 158 kilami drogy triedy B - v pouličnej hodnote 1 milión libier - vo svojich taškách a taškách jeho detí, bol v júli uväznený na viac ako tri roky.

Jedenásť britských pasažierov z Thajska zatkli tento mesiac na letisku v Birminghame, keď úradníci pohraničnej polície údajne našli v ich taškách 510 kíl kanabisu.

Charles Yates, zástupca riaditeľa NCA, povedal: "Je to dosť drzé. Kuriéri sa len prechádzajú po letiskách s kuframi plnými kanabisu a myslia si, že ich neodhalia, a ak budú všetko, čo dostanú, bude pokuta.. Realita je veľmi odlišná a robíme veľa zatýkaní a vidíme, ako kuriéri idú do väzenia. Čísla za posledných pár rokov dramaticky narástli."

V roku 2022 bolo takýchto zatknutí 17, vlani 136 a už tento rok ich bolo doteraz 378. Za rovnaké obdobie sa množstvo zachyteného kanabisu zvýšilo z dvoch na 15 ton.

Väčšina kuriérov, ktorým zločinecké gangy môžu zaplatiť až 10 000 libier, prichádza z krajín, ktoré legalizovali kanabis na osobné použitie a umožňujú pestovanie. Medzi asi tucet krajín patrí Kanada, Thajsko, Nemecko a niektoré časti Spojených štátov.

Pán Yates povedal, že mnohí z dvoch miliónov fajčiarov v Spojenom kráľovstve sa mylne domnievajú, že kanabis pestovaný legálne je lepším a silnejším produktom a sú pripravení zaplatiť zaň viac. "V skutočnosti je obsah THC (potencia) relatívne podobný medzi kanabisom pestovaným v Spojenom kráľovstve a legálne pestovaným kanabisom. Myslím si, že obchodníci s drogami sú v Spojenom kráľovstve jednoducho dobrí v marketingu," povedal Yates.

Kanaďanka Chelsea Allinghamová (40) pricestovala na Heathrow z Toronta v máji s dvoma kuframi plnými kanabisu a dorazila do baru svojho hotela, keď k nej pristúpili dôstojníci NCA a zatkli ju v putách. Príslušníci pohraničných síl drogu odhalili, ale nechali Allinghamovú, aby si vybrala svoje tašky z kolotoča a nasledovala ju, keď im ich podala a usadila sa na oslavu. Bola uväznená na 10 mesiacov.

Generálny riaditeľ NCA pre hrozby James Babbage povedal: „Vyzvali by sme každého, koho oslovia, aby sa zapojil do pašovania, aby si veľmi dobre premyslel potenciálne dôsledky svojich činov a riziká, ktoré podstúpi. Vieme, že organizovaní zločinci vedia byť presvedčiví a ponúkajú zaplatenie kuriérom. Ale riziko prichytenia je vysoké a za také riziko to jednoducho nestojí," povedal Babbage.

"NCA aktívne spolupracuje s partnermi, ako sú Border Force tu v Spojenom kráľovstve, a orgány činné v trestnom konaní na medzinárodnej úrovni, aby sa zamerali na tých, ktorí sú zapojení do dodávok drog, vrátane sietí za nimi. Zameranie sa na tých pašerákov, ktorí zohrávajú kľúčovú úlohu v dodávateľskom reťazci, je jedným zo spôsobov, ako dokáže to," dodal Babbage.

Ministerka pre migráciu a občianstvo Seema Malhotra povedala: "Nelegálne drogy poškodzujú komunity a poháňajú zločinecké gangy. Nebudeme tolerovať ľudí, ktorí sa ich pokúšajú priviesť do našej krajiny."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sky News, Foto: PA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies