Kamenický: Koalícia má za sebou tri kolá rokovaní o konsolidácii verejných financií + VIDEO

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 15:04 • 2 min
Kamenický: Koalícia má za sebou tri kolá rokovaní o konsolidácii verejných financií + VIDEO

BRATISLAVA - Minister financií povedal, že koalícia má za sebou tri kolá rokovaní o konsolidácii verejných financií. Dohodu na opatreniach očakáva do konca augusta.

slovakia

left justify in out

"Do 20. septembra predkladáme Európskej komisii strednodobý fiškálny plán a dovtedy musí byť na konsolidácii dohoda," povedal.

Zopakoval, že chce konsolidovať verejné financie o jedno percento hrubého domáceho produktu ročne. V budúcom roku by to malo byť asi 1,4 miliardy eur.

Kamenický pôvodne chcel, aby dohoda na konsolidačnom balíčku bola do začiatku letných dovoleniek. "Mám to vyskladané, ale potrebujeme najprv dohodu všetkých koaličných strán."

Priaznivejší výhľad slovenskej ekonomiky a niektoré opatrenia v oblasti daní viedli Radu pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) k miernemu zníženiu očakávaných deficitov verejných financií. Napriek tomu by však schodok podľa jej aktualizovanej prognózy bez ďalších opatrení neklesol v najbližších rokoch pod päť percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Pre dosiahnutie vládnych rozpočtových cieľov je preto do roku 2027 potrebná priemerná ročná konsolidácia v sume viac ako jedna miliarda eur.

Vo vývoji verejných financií by podľa RRZ mohlo dôjsť budúci rok k zhoršeniu deficitu na 5,6 percent z tohtoročných odhadovaných 5,4 percent HDP. Dôvodom je najmä predpokladané dodanie vojenskej techniky, ktorého vplyv prevýši úsporu z ukončenia opatrení na kompenzáciu cien energií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: FB/Ladislav Kamenický
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies