Lejaky a záplavy: Kam sa rúti nízkotlaková Xania?

NETKY.SK • 4 September 2024, 15:43 • 2 min
Lejaky a záplavy: Kam sa rúti nízkotlaková Xania?

Výdatné lejaky postihnú aj Francúzsko a severné Španielsko, uvádza nemecká meteorologická služba.

slovakia

left justify in out

Západnú Európu bude v nasledujúcich dňoch ohrozovať tlaková níž menom Xania. Tropický vzduch bude narážať na chladnejší atlantický vzduch a výsledkom budú prudké búrky. Nemecko, Taliansko, Francúzsko a Španielsko čakajú dlhotrvajúce lejaky a bleskové záplavy, varuje nemecká meteorologická služba DWD.

V Nemecku pôjdu búrky v páse od Hamburgu na severe cez Durínsko na juh do Bavorska a Bádenska-Württemberska. Meteorológovia varujú pred silným krupobitím a lejakmi, kedy na meter štvorcový spadne až 60 litrov zrážok.

Od piatku sa začne tlaková níž Xania presadzovať oveľa viac. Nemecká meteorologická služba varuje pred extrémne silnými zrážkami a nemožno vylúčiť záplavy. Spadnúť má až 150 litrov na meter štvorcový.

Extrémne horúci púštny vzduch nad Nemeckom sa zmieša s chladnejším vzduchom nad Francúzskom a lejaky s následnými záplavami postihnú západ a juhozápad Nemecka. Výdatné lejaky postihnú aj Francúzsko a severné Španielsko, uvádza nemecká meteorologická služba.

Potom čo Xania oblasť západnej Európy prejde a po búrkach sa výrazne ochladí, bude to len prechodný stav. Ďalšie dni by malo pokračovať neskoré babie leto s príjemnými teplotami.

Česko by malo byť týchto extrémov ušetrené. "Tlaková níž Xania do počasia u nás v najbližších dňoch nezasiahne. Do Česka bude prúdiť teplý vzduch, obloha bude slnečná a prehánky alebo búrky sa budú vyskytovať iba ojedinele a budú lokálne," povedala Novinkám meteorologička Dagmar Honsová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: DWD, Foto: presovak.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies