Britskí lekári vyzývajú na "odvážne kroky" na boj proti "epidémii vapingu" medzi mladými ľuďmi

NETKY.SK • 28 August 2024, 10:07 • 2 min
Britskí lekári vyzývajú na "odvážne kroky" na boj proti "epidémii vapingu" medzi mladými ľuďmi

Špičkoví lekári vyzvali na prijatie legislatívy zameranej na boj proti vapingu mládeže, ktorá by zahŕňala úplný zákaz jednorazových e-cigariet a všetkých príchutí okrem tabaku.

slovakia

left justify in out

Britská lekárska asociácia (BMA) vyzvala ministrov, aby „podnikli odvážne a odvážne kroky“ na ochranu zdravia detí a mladých ľudí uprostred „epidémie vapovania“Bývalý premiér Rishi Sunak začiatkom tohto roka predstavil zákon o tabaku a vapiek, ktorý zahŕňal plány na zákaz jednorazových e-cigariet a zavedenie obmedzení príchutí a obalov.

Táto nová vláda musí teraz zabezpečiť, aby sa tieto opatrenia premietli do legislatívy – a bolo by dobré ísť ešte ďalej, avšak po májových všeobecných voľbách sa to odložilo.

Premiér Keir Starmer oživil návrh zákona po víťazstve labouristov v hlasovaní 4. júla, hoci podrobnosti o opatreniach zahrnutých v navrhovanej legislatíve ešte nie sú zverejnené. 

Doktorka Penelope Toffová, predsedníčka lekárskeho výboru pre verejné zdravie BMA, vyzvala súčasnú vládu, aby „išla ešte ďalej“, než sú plány načrtnuté pánom Sunakom. Správu BMA – Berie nám dych: prečo potrebujeme silnejšiu reguláciu vapiek– opísala ako „návrh“ krokov, ktoré by mali ministri prijať. Požaduje zákaz predaja jednorazových výparov „z dôvodu neprimeraného a škodlivého používania deťmi a mládežou a ich nepriaznivého vplyvu na životné prostredie“.

Jednorazové vapky rôznych príchutí vo výpredaji v obchode.
Jednorazové vapky rôznych príchutí vo výpredaji v obchode.
Zdroj: PA / Jacob King

BMA tiež naznačuje, že všetky príchute VAPE, okrem tabaku, by sa mali zakázať, s opatreniami zakázanými na zakazovanie snímok, vyfarbenia a značky na obale a elektronických cigaretách, ako aj ďalšie obmedzenia všetkej reklamy a marketingu.

Toffová povedala: „Posledná vláda urobila významný pokrok predložením zákona, ktorý obsahoval zákaz jednorazových výparov a plány na reguláciu príchutí a marketingu. Táto nová vláda musí teraz zabezpečiť, aby sa tieto opatrenia preniesli do legislatívy - a bolo by dobré ísť ešte ďalej."

Toffová varovala, že používanie elektronických cigariet medzi mladými ľuďmi je „vážnou hrozbou pre verejné zdravie“. „Vyzývame ministrov, aby podnikli odvážne a odvážne kroky, ktoré prinesú skutočnú zmenu, ako je zákaz všetkých príchutí vape okrem tabaku, aby sa uvoľnil vplyv týchto produktov na naše deti a mladých ľudí a zároveň zabezpečili, že zostanú možnosť pomôcť niektorým ľuďom prestať fajčiť,“ povedala.

„Rovnako nie je dôvod, prečo by mali potrebovať farebné značky a displeje; mali by byť odsunuté za pult v obchodoch, v obyčajných obaloch, ako sú cigarety už roky. Hoci sa táto vláda správne zaviazala bojovať proti fajčeniu a vapingu, testom bude, ako bude konať. Zatiaľ čo čakáme na podrobnosti, zostavili sme tento plán krokov, ktoré sú práve teraz kľúčové na zastavenie tejto vážnej hrozby pre verejné zdravie,“ dodala.

Hovorca ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti vo Veľkej Británii povedal: „Marketing vapiek určený deťom a mladým ľuďom je absolútne neprijateľný. Vapky môžu byť pre dospelých fajčiarov účinným spôsobom, ako prestať fajčiť, ale vždy nám bolo jasné, že deti a dospelí nefajčiari by nikdy nemali vapovať. Zákon o tabaku a vapkám zabráni tomu, aby boli vapky zámerne označované a propagované tak, aby priťahovali deti, a to aj reguláciou príchutí, balenia a zmenou spôsobu a miesta, kde sú vystavené v obchodoch."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Evening Standard, Foto: Daily Record / Getty Images (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies