Letecké nešťastie v Nepále: Stroj sa zrútil krátko po štarte, na mieste sú mŕtvi +VIDEÁ

NETKY.SK • 24 Júl 2024, 11:13 • 2 min
Letecké nešťastie v Nepále: Stroj sa zrútil krátko po štarte, na mieste sú mŕtvi +VIDEÁ

KÁTHMMANDÚ - Celkom 18 obetí si vyžiadalo letecké nešťastie, ku ktorému došlo v nepálskom Káthmandú. Podľa agentúry Reuters sa stroj zrútil krátko po štarte a po dopade začal horieť.

slovakia

left justify in out

Haváriu prežil iba pilot, ktorý vyviazol so zranením očí. Medzinárodné letisko Tribhuvan bolo po nehode uzavreté a na mieste zasahujú záchranné tímy a hasiči. Oheň sa už podarilo dostať pod kontrolu.

Lietadlo nepálskej spoločnosti Saurya mierilo do letoviska Pokhara, druhého najväčšieho mesta v Nepále, asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmandú. Na palube bolo podľa agentúry AP okrem dvojčlennej posádky 17 technikov, ktorí mierili do Pokhary zaistiť servisné práce. Lietadlo sa krátko po štarte zrútilo do strúhy na okraji ryžového poľa a začalo horieť. Presné okolnosti zatiaľ zostávajú nejasné.

V Káthmandú je teraz monzúnové obdobie. V čase nehody nepršalo, v hlavnom meste však bola nízka viditeľnosť, uviedol spomínaný zdroj.

V Nepále dochádza v priemere k jednému leteckému nešťastiu ročne. Od roku 2010 sa v tejto himalájskej destinácii stalo najmenej 12 leteckých nehôd so smrteľnými následkami, vrátane tej stredajšej.

V januári 2023 došlo k tragickej nehode, keď sa let spoločnosti Yeti Airlines zrútil neďaleko mesta Pokhara. O život prišlo všetkých 72 osôb na palube. V roku 2022 sa zrútilo lietadlo spoločnosti Tara Air, pričom zahynulo všetkých 22 osôb na palube.

V roku 2018 došlo v blízkosti medzinárodného letiska Tribhuvan v Káthmandú k tragickej nehode letu spoločnosti US-Bangla Airlines. Pri núdzovom pristátí zahynulo 51 osôb, zatiaľ čo 20 ďalších utrpelo vážne zranenia.

Nepálska letecká spoločnosť Saurya má vo svojej flotile lietadlá typu CRJ-200, ktoré vyrába kanadská spoločnosť Bombardier. Medzi najtragickejšie havárie lietadla tohto typu v posledných desaťročiach patrí zrútenie lietadla spoločnosti China Eastern do zamrznutého jazera na severe Číny, ktoré si v novembri 2004 vyžiadalo životy 54 ľudí. V januári 2013 pri zrútení lietadla kazašskej spoločnosti SCAT zahynulo blízko mesta Almaty 21 ľudí.

V Nepále pred niekoľkými rokmi havarovalo aj lietadlo českého pôvodu. V apríli 2019 neďaleko hory Mount Everest narazilo do zaparkovanej helikoptéry lietadlo L-410, ktoré bolo vyvinuté ešte v čase Československa a dodnes ho vyrába závod Aircraft Industries v Kunoviciach. Nešťastie, za ktoré mohla chyba pilotov, si vtedy vyžiadalo tri obete na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AFP, Foto: ČTK / Profimedia
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies