Liečivá sila cibule: Aké má účinky a ako pomáha pri chorobe?

NETKY.SK • 30 September 2024, 18:10 • 2 min
Liečivá sila cibule: Aké má účinky a ako pomáha pri chorobe?

BRATISLAVA - Cibuľa je nielen základnou surovinou v kuchyni, ale aj silným prírodným liečivom. Má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie – podporuje trávenie, posilňuje imunitu, reguluje krvný tlak a pomáha pri liečbe respiračných ochorení. Jej antibakteriálne, protizápalové a detoxikačné vlastnosti z nej robia výborný prostriedok na zvládanie prechladnutí, kašľa a iných zdravotných ťažkostí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cibuľa je nielen obľúbenou potravinou v kuchyni, ale aj prírodným liečivom s množstvom pozitívnych účinkov na naše zdravie. Obsahuje vitamíny (C, B6), minerály (draslík, fosfor, horčík), antioxidanty a ďalšie bioaktívne látky, ktoré prispievajú k celkovému posilneniu imunity a ochrane organizmu.

Aké účinky má cibuľa?

Cibuľa pôsobí priaznivo na zdravie vďaka svojim širokospektrálnym vlastnostiam. Je známa svojimi silnými antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami, čo ju robí ideálnym prostriedkom na prevenciu a liečbu infekcií.

Má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierňovať zápalové procesy v tele, vrátane opuchov, bolestí a podráždení. Antioxidanty, ako je quercetín, chránia bunky pred voľnými radikálmi a znižujú riziko vzniku chronických ochorení, ako sú rakovina a srdcovo-cievne choroby.

Okrem toho cibuľa podporuje zdravie tráviaceho traktu. Pomáha pri vylučovaní tráviacich štiav, čím zlepšuje trávenie a môže zmierniť prejavy zápchy alebo nafukovania. Má tiež detoxikačné účinky, keďže podporuje odstraňovanie toxínov z organizmu.

Zdroj: freepik.com

Na čo je cibuľa dobrá?

Cibuľa sa tradične používa pri liečbe respiračných ochorení, ako je kašeľ, prechladnutie či chrípka. Je vhodná aj pri zápaloch dýchacích ciest, pretože znižuje tvorbu hlienu a pomáha ho rozpúšťať. Cibuľa taktiež posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať proti infekciám.

Okrem toho má cibuľa pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Znižuje hladinu cholesterolu a reguluje krvný tlak, čím prispieva k prevencii srdcových chorôb. Vďaka svojim antibakteriálnym účinkom je cibuľa účinná aj pri liečbe kožných problémov, napríklad pri zápaloch kože alebo drobných poraneniach.

Ako pomôže cibuľa pri chorobe?

Pri prechladnutí a kašli sa často využíva cibuľový čaj alebo sirup. Na prípravu cibuľového čaju stačí nakrájať cibuľu na plátky, zaliať ju horúcou vodou a nechať lúhovať približne 10 minút.

Cibuľový čaj uvoľňuje dýchacie cesty, zmierňuje bolesť hrdla a podporuje vykašliavanie hlienov. Sirup z cibule a medu je výborným prírodným liekom pre deti aj dospelých, ktorý posilňuje imunitu a skracuje trvanie choroby.

Ak trpíte zápalom dutín, odporúča sa inhalácia cibuľových pár. Stačí nakrájať cibuľu na drobné kúsky a priložiť k nosu. Vdychovanie vône cibule pomáha uvoľniť upchatý nos a zlepšuje dýchanie. Surová cibuľa je tiež účinná pri bolestiach hrdla – stačí si kúsok cibule nechať pomaly rozplynúť v ústach, čo pomáha dezinfikovať ústnu dutinu.

Pre vonkajšie použitie sa cibuľa využíva na zmiernenie opuchov alebo na ošetrenie štípancov a drobných rán. Stačí si pripraviť kašovitý obklad z rozmixovanej cibule a priložiť ho na postihnuté miesto. Antibakteriálne a protizápalové vlastnosti cibule pomáhajú urýchliť hojenie a zmierniť podráždenie.

Zdroj: freepik.com

Cibuľa je vďaka svojim širokospektrálnym liečivým účinkom ideálnym prírodným prostriedkom na prevenciu a liečbu rôznych ochorení. Pravidelná konzumácia cibule podporuje celkové zdravie, zlepšuje trávenie, posilňuje imunitu a chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Pri prechladnutí alebo kašli je cibuľa osvedčeným prírodným liekom, ktorý uľaví od nepríjemných príznakov a podporí rýchlejšie zotavenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zdravoteka.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies