Lietadlo nemohlo pristáť: Pilot nemal kvalifikáciu! + VIDEO

NETKY.SK • 26 August 2024, 10:29 • 3 min
Lietadlo nemohlo pristáť: Pilot nemal kvalifikáciu! + VIDEO

WYOMING - Let Alaska Airlines 3491 je každodenný spiatočný let medzi San Franciscom a Jackson Hole. Prevádzkuje ho SkyWest Airlines.

slovakia

left justify in out

Pasažieri na palube letu Alaska Airlines smerujúceho do Jackson Hole vo Wyomingu boli minulý týždeň zmätení po tom, čo pilot cez interkom vysvetlil, že s lietadlom nemôže pristáť v ich cieľovej destinácii. Namiesto toho bol let presmerovaný do Salt Lake City.

Podľa niekoľkých výpovedí očitých svedkov, keď sa let 3491 Alaska Airlines/SkyWest vo štvrtok priblížil k Jacksonu, pilot hlásil z kokpitu, že nemôže pristáť.

"Hej, je mi to naozaj ľúto, ale keďže nemám správnu kvalifikáciu na pristátie v Jackson Hole, musíme sa odkloniť do Salt Lake City v Utahu. O ďalších krokoch vás budeme informovať," vysvetlil pilot.

Údaje z FlightAware ukazujú, že let SkyWest odštartoval zo San Francisca podľa plánu (v skutočnosti o osem minút skôr). Lietadlo potom vykonalo štandardné priblíženie k JAC, vstúpilo do vzdušného priestoru letiska z juhozápadu a otočilo sa na sever pre preferovanú orientáciu na pristátie.

Dvojprúdový Embraer ERJ 175 však neznížil rýchlosť ani nadmorskú výšku a podľa FlightAware sa okamžite zastavil nad letiskom. Po absolvovaní jedného oválneho vzdušného okruhu potom lietadlo zamierilo na letisko Salt Lake City, kde pristálo bez problémov.

V Salt Lake zostali pasažieri údajne na palube asi 90 minút, kým sa nepodarilo nájsť náhradného pilota. Let potom pokračoval do Jackson Hole s pristátím o 14:55 miestneho času. Let mal pôvodne pristáť o 11:44.

"Pilot zahanbene vystúpil z lietadla a potom do lietadla nastúpil nový pilot zo Salt Lake City a leteli sme do Jacksonu," napísal cestujúci.

Let Alaska Airlines 3491 je každodenný spiatočný let medzi San Franciscom a Jackson Hole. Prevádzkuje ho SkyWest Airlines. Regionálny dopravca so sídlom v St. George, v Utahu, prevádzkuje hlavne raketoplány na západnom pobreží v spolupráci s Aljaškou.

SkyWest ponúkol trochu spletité vysvetlenie týkajúce sa odklonu letu, pričom zmätok na palube pri pristátí spôsobili vraj chyby v papierovaní.

"Let 3491 pristál na krátky čas v Salt Lake City, aby napravil chybu v papierovaní týkajúcu sa letovej posádky," uviedla letecká spoločnosť.

"Let pokračoval do Jackson Hole po meškaní, zatiaľ čo bol zaistený nový pilot. Všetci zapojení piloti boli kvalifikovaní na lietanie a pristátie lietadla, let bol odklonený z Jackson Hole kvôli internej administratívnej chybe," dodala spoločnosť. 

Riaditeľ letiska Jackson Hole Jim Elwood uviedol, že každá letecká spoločnosť má svoje vlastné školiace programy a protokol o certifikácii pilotov.

Letisko Jackson Hole je v nadmorskej výške viac ako 6 451 stôp a je ohraničené pohorím Teton Range, ktoré sa týči do výšky viac ako 13 000 stôp. Skúsení piloti uvádzajú, že približovanie je zložité kvôli častému klesaniu a nárazov vetra v kombinácii s krátkou dráhou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Cowboy State Daily, Foto: foxbusiness.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies