Los Angeles zasiahlo zemetrasenie. Podľa úradov môže ísť o predzvesť silnejších otrasov + VIDEO

NETKY.SK • 13 August 2024, 08:13 • 2 min
Los Angeles zasiahlo zemetrasenie. Podľa úradov môže ísť o predzvesť silnejších otrasov + VIDEO

LOS ANGELES - Slabé otrasy pôdy vydesili obyvateľov južnej Kalifornie. Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie v pondelok popoludní tamojšieho času silu 4,4 stupňa a epicentrum uprostred husto obývanej oblasti Los Angeles. Mnoho obyvateľov po jasne viditeľnom chvení spomínalo v televíznych rozhovoroch či na sociálnych sieťach šok a nervozitu. Informovala o tom agentúra DPA. Zemetrasenie zasiahlo aj Jordánsko a Sýriu, malo silu 4,8 stupňa, uviedlo podľa agentúry Reuters nemecké geofyzikálne centrum GFZ. Podľa sýrskych médií malo epicentrum pri meste Hamá.

slovakia

left justify in out

Podľa losangeleského hasičského zboru neboli hlásené žiadne zranenia ani väčšie škody. Úrady však varovali, že môže ísť o predzvesť ďalšieho, tentoraz silnejšieho zemetrasenia.

Kalifornia je pretkaná tektonickými zlomami považovanými za jedny z najaktívnejších na svete. K najnebezpečnejším v tejto oblasti patrí zlom San Andreas, ktorý pretína San Francisco a tiahne sa severne od Los Angeles vo vzdialenosti 65 kilometrov.

V roku 1994 zažila južná Kalifornia zemetrasenie o sile 6,7 stupňa, ktoré zasiahlo husto obývanú oblasť Los Angeles. Zahynulo pri ňom 57 ľudí a materiálne škody sa vyšplhali na miliardy dolárov.

Otrasy na Blízkom východe

Najmenej 25 ľudí utrpelo ľahké až stredne ťažké zranenia v dôsledku tlačenice, ktorú vyvolala panika po zemetrasení, uviedli zdravotnícke úrady v Hamá. V neďalekom meste Salamíja ľudia kvôli otrasom vybiehali na ulici, spadol tu aj balkón. Úrady v oblasti na severozápade Sýrie ovládané opozíciou vo vojnou zmietanej krajine uviedli, že zatiaľ nedostali žiadne správy o škodách.

Zemetrasenie bolo cítiť aj v Libanone. V Libanone aj Sýrii, ktoré v posledných desiatich mesiacoch čelili opakovaným izraelským vzdušným úderom, niekoľko obyvateľov uviedlo, že si spočiatku mysleli, že išlo o nálet.

Jordánska štátna tlačová agentúra informovala o otrase o sile 3,9 stupňa, ktorý nastal necelú hodinu po prvom zemetrasení.

Otrasy oživili spomienky na rok 2023, kedy zemetrasenie o sile 7,8 stupňa spôsobilo katastrofálne škody a zabilo viac ako 50 tisíc ľudí väčšinou v susednom Turecku, ale tisíce obetí si vyžiadalo aj na severe Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Reuters, Foto: CTV News / AP Photo / John Antczak
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies