Ľuboš Blaha v Moskve: Slováci odmietajú rusofóbiu a chcú mier + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 08:31 • 2 min
Ľuboš Blaha v Moskve: Slováci odmietajú rusofóbiu a chcú mier + VIDEO

MOSKVA - Europoslanec Ľuboš Blaha počas svojej návštevy Moskvy opäť vyjadril podporu ruskému národu a odsúdil západnú rusofóbiu. Na Červenom námestí poďakoval za oslobodenie od fašizmu a zdôraznil, že Slováci chcú mier a odmietajú sankcie voči Rusku či zbrojenie na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Europoslanec za stranu Smer-SD, Ľuboš Blaha, nedávno opäť navštívil Moskvu, aby tam verejne vyjadril podporu ruskému národu a ospravedlnil sa za to, čo nazýva „rusofóbiou“ šíriacou sa na Západe.

Blaha vo svojom prejave na Červenom námestí zopakoval slová, ktoré často zdôrazňuje: "Rusko je krásne, múdre a vyspelé.“ Blahova návšteva sa odohrala v rámci jeho dlhodobej snahy o udržiavanie pozitívnych vzťahov s Ruskom a o odmietanie sankcií a konfliktov, ktoré považuje za nespravodlivé voči ruskej strane.

Cesta do Moskvy bola pre Blahu príležitosťou ospravedlniť sa za „nenávistné rezolúcie“, ktoré prijíma Európsky parlament proti Rusku, a vyjadriť vďaku za oslobodenie Slovenska od fašizmu počas druhej svetovej vojny.

Tento vďačný postoj symbolicky vyjadril položením kvetov k pamätníku maršala Žukova a hrobu neznámeho vojaka. Pre Blahu bolo dôležité pripomenúť, že Slováci majú s Ruskom historicky priateľské vzťahy a že by sa nemali nechať ovplyvňovať súčasnými postojmi Západu voči Moskve.

Blaha sa v Moskve stretol aj so slovenskými študentmi, ktorí študujú na prestížnej Moskovskej štátnej univerzite medzinárodných vzťahov (MGIMO). Spolu so študentmi si pripomenul, že podľa neho "fašizmus a vojna prichádzajú zo Západu, zatiaľ čo sloboda a mier prichádzajú z Východu“.

Tento názor je kľúčový pre Blahove videnie svetovej politiky, kde Západ vníma ako zdroj napätia a konfliktov, zatiaľ čo Rusko považuje za garanta mieru.

Europoslanec počas svojej návštevy poskytol rozhovory pre ruské médiá vrátane RT a Ria Novosti, čím sa snažil rozšíriť svoje posolstvo aj medzi širšiu ruskú verejnosť. Vo svojom príspevku na sociálnych sieťach uviedol, že jeho video z Červeného námestia získalo veľkú popularitu, pričom ho zdieľal aj vplyvný ruský novinár Vladimír Solovjov.

Blaha zdôraznil, že vďaka tejto mediálnej pozornosti Rusi teraz vedia, že Slováci nie sú voči nim nepriateľskí a odmietajú západnú rusofóbiu.

Blaha takisto kritizoval slovenské médiá, ktoré podľa neho šíria nenávisť voči Rusku a nepodporujú mierové riešenia. Tvrdí, že Slováci, na rozdiel od mediálnych a politických elít, odmietajú sankcie voči Rusku a posielanie zbraní na Ukrajinu.

"Slováci chcú mier,“ vyhlásil Blaha a zdôraznil, že ruský národ je pre Slovákov priateľom, čo sa podľa neho nikdy nezmení.

Na Telegrame Blaha ironicky reagoval na kritiku jeho cesty zo strany slovenských médií a opozície. Zdôraznil, že jeho cieľom nebolo vyjednávať mier, ako mu niektorí podsúvali, ale prednášať na univerzite a prezentovať historickú pravdu.

Podľa neho slovenské médiá prekrúcajú realitu, no napriek tomu cíti širokú podporu verejnosti, ktorá ho utvrdzuje v jeho presvedčení.

Záver Blahovej návštevy Moskvy bol pre neho jasným signálom, že jeho úsilie je len na začiatku. Vyjadril sa, že sa plánuje do Ruska vrátiť a pokračovať v budovaní priateľských vzťahov.

Jeho cieľom je, aby Slovensko bolo vnímané ako národ, ktorý si váži historické väzby s Ruskom a odmieta západnú agresívnu politiku. Podporu vidí aj u mladých slovenských študentov v Moskve, ktorých považuje za budúcnosť rozumného politického dialógu.

Blahova cesta do Moskvy bola teda ďalším krokom v jeho dlhodobom presadzovaní proruských postojov a odmietaní západných sankcií a vojenských konfliktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Telegram, FB/SMER - SSD Stará Ľubovňa, Foto: FB/SMER - SSD Stará Ľubovňa
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies