Macron vymenoval Barnierovu vládu: Čaká ju náročná úloha

NETKY.SK • 22 September 2024, 08:45 • 3 min
Macron vymenoval Barnierovu vládu: Čaká ju náročná úloha

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval vládu na čele s Michelom Barnierom, ktorá sa bude snažiť nájsť podporu pôvodne rozdeleným parlamentom. Prvou výhodou je riešenie vážneho rozpočtového deficitu a predloženie plánu pre rok 2025

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu oznámil zloženie novej vlády pod vedením premiéra Michela Barniera, ktorá bude mať za úlohu spojiť centristov s pravicou. Cieľom kabinetu bude dosiahnuť politickú rovnováhu.

Po 11 týždňoch neistoty, ktoré nasledovali po predčasných parlamentných voľbách z prelomu júna a júla, Barnier zložil vládu a dúfa, že v roztrieštenom parlamente získa podporu viacerých politických strán.

V novej vláde sa konzervatívny senátor Bruno Retailleau stal ministrom vnútra, Laurent Saint-Martin bol menovaný ministrom pre rozpočet, a Antoine Armand, doterajší predseda parlamentnej komisie pre hospodárske záležitosti, obsadil pozíciu ministra financií.

 

 

Prvou kľúčovou úlohou kabinetu bude do januára predložiť rozpočet na rok 2025, ktorý má riešiť vážnu finančnú situáciu Francúzska.

Barnier v priebehu týždňa označil rozpočtový deficit za alarmujúci. "Musíme obmedziť verejné výdavky a zvýšiť ich efektívnosť," zdôraznil Armand pre Journal du Dimanche.

"Ak by bolo riešením zvyšovanie daní, už dávno by sme boli svetovou veľmocou," dodal.

Pozície v novej vláde obsadili aj ďalší dôležití politici. Didier Migaud, predstaviteľ ľavice, prevzal rezort spravodlivosti, zatiaľ čo Jean-Noël Barrot, bývalý minister pre európske záležitosti, sa stal ministrom zahraničných vecí. Macron niektorých svojich ministrov ponechal na kľúčových miestach, vrátane Sébastiena Lecorna, ktorý si zachoval post ministra obrany.

Medzi hlavné priority Barnierovej vlády bude patriť zlepšenie kúpnej sily obyvateľstva, lepšia kontrola imigrácie a efektívnejšie spravovanie verejných financií. "Vláda je pripravená pracovať v záujme francúzskeho ľudu," uviedla premiérova kancelária vo štvrtkovom vyhlásení.

Macron vymenoval Michela Barniera (73), bývalého vyjednávača EÚ pre brexit, za premiéra na začiatku tohto mesiaca po dlhom rozhodovaní, v nádeji, že získa dostatočnú politickú podporu pre kabinet schopný vládnuť.

Vo voľbách triumfovala ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP), ktorá predbehla centristickú koalíciu prezidenta Macrona Spolu (ENS) a krajne pravicové Národné združenie (RN), pričom však žiadna z týchto strán nezískala parlamentnú väčšinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, Reuters, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies