Majitelia nákladných áut majú na výmenu tachografov už len 3 MESIACE

NETKY.SK • 30 September 2024, 13:28 • 2 min
Majitelia nákladných áut majú na výmenu tachografov už len 3 MESIACE

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy upozorňuje vodičov a majiteľov nákladných áut na povinnosť vymeniť si tachografy za prístroje druhej generácie. Ak to nestihnú do konca roka, od 1. januára 2025 nebudú môcť jazdiť po cestách v rámci Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Rád by som všetkých, ktorých sa táto povinnosť týka, poprosil, aby si to nenechávali na poslednú chvíľu, nech sa náhodou nestane, že to napokon nestihnú. Máme informácie o tom, že termíny na konci roka sa rýchlo míňajú. Na október ich je však stále dostatok," povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Povinnosť mať v nákladných autách nainštalované nové tachografy II. generácie zaviedla Európska únia. Ak ju majitelia nesplnia, ich nákladné autá nebudú môcť jazdiť po cestách v EÚ, stále však budú môcť vykonávať aspoň vnútroštátnu dopravu v Slovenskej republike, prípadne jazdiť v krajinách, ktoré nie sú členmi únie.

Zásadnou zmenou je, že od 1. júla 2026 preprava tovaru v rámci medzinárodnej dopravy vozidlami, ktorých maximálna prípustná hmotnosť vozidla vrátane každého prívesu alebo návesu je vyššia ako 2,5 tony bude musieť byť vykonávaná vozidlom, ktoré bude mať nainštalovaný inteligentný tachograf druhej generácie. 

Technická špecifikácia tohto typu tachografu pre vozidlá do 3,5 tony sa ešte len pripravuje a jeho technická špecifikácia bude zverejnená nariadením Komisie.

Táto povinnosť sa bude týkať aj nových vozidiel, ktoré budú prvýkrát zaevidované od 1. júla 2026 ale zároveň sa povinnosť dodatočnej montáže bude týkať aj vozidiel v prevádzke.

Zmena sa týka aj nákladných vozidiel nad 3,5 tony. Vozidlá nad 3,5 tony, ktoré budú prvýkrát zaevidované od 21. augusta 2023, budú musieť byť vybavené inteligentným tachografom druhej generácie.

Balík mobility ustanovuje aj dodatočnú výmenu tachografov, ktoré sú v súčasnosti inštalované vo vozidlách, ktoré vykonávajú medzinárodnú dopravu.

Povinná výmena analógových tachografov a digitálnych tachografov vo vozidlách, ktoré budú vykonávať medzinárodnú dopravu za inteligentné tachografy druhej generácie, sa musí uskutočniť do 31. decembra 2024.

Povinná výmena inteligentných tachografov prvej generácie vo vozidlách, ktoré budú vykonávať medzinárodnú dopravu za inteligentné tachografy druhej generácie, sa musí uskutočniť do 18. augusta 2025.

V prípade, ak nebude dodatočná výmena tachografu uskutočnená v daných termínoch, takéto vozidlá budú môcť vykonávať iba vnútroštátnu prepravu.

Časová postupnosť inštalovania typov tachografov montovaných do vozidiel:

  • Analógový tachograf do 30. 4. 2006
  • Digitálny tachograf od 1. 5. 2006
  • Inteligentný tachograf prvej generácie od 15. 6. 2019
  • Inteligentný tachograf druhej generácie od 21. 8. 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MD SR, Foto: tuningblog.eu
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies