Majiteľom 300-tisíc áut hrozia od augusta vysoké POKUTY: Zaplatiť môžu až 5-tisíc eur!

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 17:54 • 2 min
Majiteľom 300-tisíc áut hrozia od augusta vysoké POKUTY: Zaplatiť môžu až 5-tisíc eur!

Od augusta dôjde k zmene, ktorá sa dotkne majiteľov 300-tisíc áut. Pozrite si, či aj vám hrozí vysoká pokuta.

slovakia

left justify in out

Od prvého augusta dôjde k viacerým zmenám. Jedna z nich zvyšuje pokuty za mimoriadne častý priestupok. Týkajú sa chýbajúceho Povinného zmluvného poistenia (PZP). Ako informuje Topspeed.sk, na Slovensku je približne 300-tisíc áut bez PZP.

Je to výrazne viac, než v okolitých krajinách. "Zatiaľ čo v krajinách ako Poľsko či Česko má byť podiel takýchto áut okolo 1–1,6 percenta, na Slovensku je to podľa expertov alarmujúcich deväť percent," uvádza server.

Len za minulý rok u nás autá bez PZP zapríčinili 2 216 škodových udalostí, pričom z garančného fondu bolo vyplatených necelých 7 miliónov eur. Slovenská kancelária poisťovateľov následne vymáha zaplatenie škody od vinníka, ktorý nemá uzatvorené poistenie.

Ak ste dnes nemali PZP, mohli ste dostať pokutu od 16,60 eur do 3 319 eur.

Výška sankcií sa od 1. augusta zmení. Pokuty sa budú pohybovať od 50 eur až do 5-tisíc eur. Pokutu môže previnilcovi uložiť policajná hliadka priamo na cestách alebo okresný úrad.
Portál pripomína, že pokuty na hornej hranici sa prakticky nevyskytovali. "Od augusta nastane zmena a bude zaujímavé sledovať, či štátne orgány rozhodnú aj pre najvyššie sankcie," uvádza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: topspeed.sk, Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies