Malí Mozartovia: Ako sa malé deti môžu naučiť noty pomocou farieb a veľa ďalších zaujímavostí +FOTO +VIDEÁ

NETKY.SK • 8 September 2024, 01:43 • 2 min
Malí Mozartovia: Ako sa malé deti môžu naučiť noty pomocou farieb a veľa ďalších zaujímavostí +FOTO +VIDEÁ

Kedy môžu začať deti chodiť na hudobnú výchovu? Aký prínos to môže mať pre len 4-mesačné dieťa? Na aký nástroj dokáže zahrať 2-ročné dieťa? Je schopný sa 4-ročný škôlkar naučiť noty?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Množstvo otázok, na ktoré vám ponúkneme odpovede

Nový školský rok sa pomaly rozbieha a rodičia rozmýšľajú, ako zmysluplne vyplniť voľný čas svojich detí. V ponuke je množstvo krúžkov, aký ale vybrať? Športový, výtvarný, hudobný, či jazykový?

U malých detí sa ťažko odhaduje, čo ich bude baviť. Ak čas a financie dovolia, je vhodné skombinovať napríklad šport s hudobnou či výtvarnou výchovou. Vyvíjajú sa tak totiž obidve hemisféry detského mozgu. Niektoré veci sa naučíme aj v dospelosti, ale niektoré treba rozvíjať už v rannom detstve. Napríklad hudobné vzdelávanie.

Hudobné kurzy pre deti už od 4 mesiacov

Veľa mamičiek už v tehotenstve púšťa bábätkám v brušku svoju obľúbenú hudbu. Deti môžu navštevovať hudobný kurz už od 4 mesiacov, a to v sprievode dospelej osoby. A ako to vyzerá?  Na hodinách môže byť v skupinke až 10 detí. Veľa sa spieva a tancuje. Pesničky sú krátke. Spievajú sa sprvu pomocou hmkania a slabík la-la. Už malé bábätká dokážu napodobňovať takéto zvuky.

Ako sa trafiť do rytmu

Naučí sa to aj dieťa, ktoré nemá vrodenú schopnosť správne vyťukávať rytmus. Celé sa to deje zábavnou formou a prináša to očakávaný výsledok už v rannom veku.

Okrem spevu, tanca a rytmizácie je súčasťou hodiny aj počúvanie vážnej hudby. Maličkým deťom sa tak otvára svet nového objavovania. Niektoré skúmajú hudobné nástroje, ktoré vidia okolo seba, iné sa prirodzene začnú hýbať v rytme hudby. Ďalší odvážlivci jednoducho lezú po miestnosti a objavujú nové veci.

Už 2-ročné deti samé zaspievajú pesničku

Čím sú deti staršie, tým sú náročnejšie aj aktivity na hodine, ktorej súčasťou sú aj rodičia. Je pozoruhodné, že dvojročné deti už po pár hodinách vedia samé odtancovať a zaspievať pesničku. Pomáhajú si bubienkami, xylofónmi, ozvučenými drievkami, tamburínami a hrkálkami. Vytvoria si dokonca kapelu.

Hudobným pokusom sa medze nekladú. S veľkou vervou pískajú na malé flautičky. Nehrajú síce dokonalú melódiu, ale vedia sa trafiť do rytmu a udávajú rôzne tóny.

Každá nota má svoju FARBU

Vážna hudba je tiež súčasťou hodiny. Lektor za výdatnej spolupráce detí vymýšľa rôzne pohybové a hudobné podoby. Možno to znie neuveriteľne, ale už 4-ročné deti dokážu pochopiť hudobnú teóriu. Presne vytlieskajú napísaný rytmus. Učia sa svoje prvé noty. Keďže by sa to mohlo zdať sprvu náročné, opak je pravdou. Dobrým pomocníkom sú tu FARBY.

Každá nota má svoje miesto v notovej osnove - má svoje meno a svoju farbu. Táto farba sedí s farbou danej noty na XYLOFÓNE. Deti si vyfarbujú tóny aj v papierovej klaviatúre. Takto sa naučia hrať na KEYBORDE.

Okrem keybordu hrávajú aj jednoduché skladby na FLAUTÁCH. V 6-tich rokoch dokážu prečítať, prespievať a zahrať na keyboarde alebo flaute jednoduchú skladbu.

Veselá nálada neopúšťa deti, rodičov ani lektorov

Mohlo by sa zdať, že pre deti v predškolskom veku by to mohlo byť náročné. Nie je to pravda. Učenie hravou formou je sprevádzané kopou zábavy. Deti si vlastne ani neuvedomujú, že sa niečo učia. Čo-to sa podučia aj ich rodičia. Ak sa chcete na takéto veselé hodiny prísť pozrieť a svoje deti tak posunúť bližšie k hudbe, viac sa dozviete na www.hudbadetom.sk.

Na hudobných kurzoch nájdete detičky už od 4 mesiacov až do 6 rokov, ktoré s radosťou lektori zasväcujú do sveta hudby. Môžete to vyskúšať aj vy. Nejeden rodič si povzdychne, keby také niečo existovalo aj pre dospelých, nielen pre ich ratolesti. Hudba totiž odbúrava stres a prináša relax.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text/Foto/Videá: FB/hudbadetom.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies