Maliny majú množstvo zdraviu prospešných látok. Na čo si však dávať pozor?

NETKY.SK • 21 Júl 2024, 13:04 • 2 min
Maliny majú množstvo zdraviu prospešných látok. Na čo si však dávať pozor?

BRATISLAVA - Maliny obsahujú pomerne vysoké množstvo vitamínu A. Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky.

slovakia

left justify in out

Maliny majú množstvo zdraviu prospešných látok pre ľudský organizmus. Pomáhajú pri viacerých ochoreniach, pri problémoch s trávením, majú antioxidačné účinky a podporujú tiež kvalitu zubov, vlasov či pokožky. Na sociálnej sieti na to poukázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

"Z vitamínov má popredné miesto vitamín C, ktorý je silný antioxidant. Obsahujú minerály, ale aj stopové prvky - meď, draslík, železo, horčík, vápnik, zinok, kobalt. Meď obsiahnutá v malinách sa odporúča tým, ktorí trpia stresovým vypätím," uviedla vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.

Maliny obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vitamínu A. Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky. Obsahujú aj biotín a vitamín B7. 

"Biotín je nevyhnutný pre správny stav pokožky. Už odpradávna sa maliny používali pri prechladnutí a akútnych ochoreniach dýchacích ciest, pri chrípke, horúčkovitých stavoch, bolestiach kĺbov a neuralgii," ozrejmila odborníčka.

Podotkla, že ich možno použiť do rôznych koláčov, smoothies, do jogurtov či cereálnych kaší. Urobiť z nich možno napríklad aj džem či sirup. "Plody malín majú minimum kalórií, preto sú vhodné pri redukcii hmotnosti," doplnila Klinčáková. Upozornila, že alergikom a malým deťom by sa mali maliny dávať opatrne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, Foto: encyklopedia.akv.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies