Marek Eštok: Každá krajina rieši dodávky zbraní s Ukrajinou individuálne, Slovensko poskytuje len techniku

NETKY.SK • 30 August 2024, 08:29 • 2 min
Marek Eštok: Každá krajina rieši dodávky zbraní s Ukrajinou individuálne, Slovensko poskytuje len techniku

BRUSEL - Rada ministrov tiež diskutovala o situácii na Blízkom východe, pričom Eštok uviedol, že Slovensko je znepokojené zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na palestínskych územiach, v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu.

slovakia

left justify in out

Používanie zbraní dodaných Ukrajine Západom nebolo témou štvrtkového neformálneho zasadnutia diplomatov členských krajín EÚ v Bruseli, potvrdil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok po skončení rokovaní. Zdôraznil, že Slovensko Ukrajine poskytuje len nesmrtiace vojenské vybavenie.

Eštok vyjadril sklamanie nad tým, že stretnutie sa neuskutočnilo v Budapešti, ako bolo pôvodne plánované pod vedením maďarského predsedníctva v Rade EÚ. "Borrell rozhodol, že stretnutie sa uskutoční v Bruseli. Považujeme to za precedens aj pre budúce predsedníctva," uviedol Eštok, narážajúc na júlové rozhodnutie šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

Ocenil však "dlhú a veľmi podnetnú" internú diskusiu s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Pripomenul, že Kuleba vyzval EÚ, aby sa pred nadchádzajúcou zimou sústredila na dve kľúčové oblasti: dodávky protiraketovej obrany a zabezpečenie energetickej sebestačnosti Ukrajiny.

"Ja som zopakoval, že pripravujeme tretie stretnutie ukrajinskej a slovenskej vlády, tentokrát na ukrajinskej strane, niekde pri hraniciach," uviedol Eštok. Dodal, že jedným z hlavných bodov rokovaní bude zhodnotenie stretnutia v Michalovciach, ktoré sa zameralo na prepojenie energetických sústav medzi Slovenskom a Ukrajinou a na dodávky elektrickej energie zo Slovenska na Ukrajinu.

"Slovenská strana modernizuje a rozširuje kapacitu prenosových sústav, aby sme mohli počas zimného obdobia dodávať viac elektriny na Ukrajinu," dodal Eštok, pričom spomenul aj prípravu ďalších projektov v oblasti infraštruktúry.

Na úvod štvrtkového stretnutia Borrell aj Kuleba vyzvali štáty EÚ, aby nebránili Kyjevu použiť nimi dodané zbraňové systémy aj na zásahy na ruskom území. Eštok objasnil, že o tejto téme diplomati nerokovali, pričom pripomenul, že každá krajina rieši tieto otázky bilaterálne s Ukrajinou.

Rada ministrov tiež diskutovala o situácii na Blízkom východe, pričom Eštok uviedol, že Slovensko je znepokojené zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na palestínskych územiach, v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu.

"Slovensko zorganizovalo osobitný humanitárny zdravotnícky let pre pacientov z Gazy v spolupráci s Belgickom a Európskou komisiou, a sme pripravení opätovne využiť naše vojenské lietadlá," vyhlásil Eštok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, FB/Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli , Foto: FB/Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies