Marek Eštok si pripomenul výročie teroristických útokov z 11. septembra

NETKY.SK • 12 September 2024, 10:52 • 2 min
Marek Eštok si pripomenul výročie teroristických útokov z 11. septembra

BRATISLAVA - Partneri sa počas rozhovoru venovali najmä bilaterálnym otázkam a aktuálnym výzvam v oblasti európskej a celosvetovej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal symbolicky v deň 23. výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001 v Spojených štátoch amerických zástupkyňu námestníka pre európske a euroázijské záležitosti Ministerstva zahraničných vecí USA Sonatu Coulterovú.
 
"So smútkom si aj 23 rokov po tragických udalostiach pripomíname tisíce nevinných obetí teroristických útokov v Spojených štátoch amerických, ako aj hrdinstvo príslušníkov záchranných zložiek. 11. september v mnohom zmenil svet a vnímanie našej bezpečnosti. Slovensko jednoznačne odsudzuje všetky formy extrémizmu, ktoré ohrozujú naše demokratické hodnoty, slobodu a bezpečnosť našich občanov," uviedol v úvode stretnutia štátny tajomník Eštok. 

Zdôraznil, že SR je zásadne proti terorizmu, vojne a násiliu v akýchkoľvek podobách kdekoľvek na svete. Zároveň vyjadril úctu k pamiatke všetkých obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Partneri sa počas rozhovoru venovali najmä bilaterálnym otázkam a aktuálnym výzvam v oblasti európskej a celosvetovej bezpečnosti. Zhodli sa na veľmi dobrej úrovni partnerstva a na obojstrannom záujme na jeho všestranné posilňovanie. Aktívny dialóg prebieha podľa ich vyjadrení osobitne v oblasti obrany, širších otázkach bezpečnosti vrátane energetiky.

"Spojené štáty americké sú pre Slovenskú republiku strategickým partnerom a spojencom. Je dôležité pokračovať v otvorenom dialógu a v ďalšom prehlbovaní spolupráce v politickej, bezpečnostnej a tiež hospodárskej oblasti," skonštatoval štátny tajomník rezortu diplomacie a Coulterovej taktiež priblížil zahranično-politické priority slovenskej vlády, medzi ktoré patrí posilňovanie diplomatickej a ekonomickej prítomnosti SR v regióne Indopacifiku a rovnako Afriky či Južnej Ameriky.

V rámci zahranično-politických tém diskutovali štátny tajomník a zástupkyňa námestníka prioritne o vývoji vojny na Ukrajine. Eštok informoval o pokračovaní humanitárnej pomoci, ktorú Slovensko poskytuje svojmu susedovi s cieľom zmiernenia následkov konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies