Marek Eštok: Slovensko a Alžírsko potvrdili záujem o oživenie bilaterálnej spolupráce

NETKY.SK • 24 September 2024, 10:11 • 2 min
Marek Eštok: Slovensko a Alžírsko potvrdili záujem o oživenie bilaterálnej spolupráce

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok absolvoval politické konzultácie v Alžírskej ľudovej a demokratickej republike. Pracovné stretnutia potvrdili záujem o väčšiu intenzitu bilaterálnej politickej i hospodárskej spolupráce, čomu vo výraznej miere pomôže aj zriadenie zastupiteľského úradu SR v Alžíri.

slovakia

left justify in out

"Veľmi ma teší, že pozorujeme pozitívnu dynamiku v oživovaní vzájomného politického dialógu a hospodárskej spolupráce medzi Slovenskom a Alžírskom. Základom pre takúto spoluprácu sú nielen naše historické väzby, ale aj spoločné politické, ekonomické a bezpečnostné výzvy," uviedol štátny tajomník Marek Eštok po rokovaní s Lounesom Magramanom, generálnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Alžírska.

Partneri sa zhodli, že cesta, ako podporiť a posilňovať vzťahy medzi Slovenskom a Alžírskom je aktívnejší politický dialóg, podpora podnikateľských kontaktov a spoločná práca na rozvoji hospodárskych vzťahov. Potenciál spolupráce vidia rovnako v oblasti cestovného ruchu, študentských výmen či  v oblasti vedy a výskumu. 

Stretnutie poskytlo príležitosť na rozhovor aj o aktuálnych témach regionálnej bezpečnosti vrátane vývoja na Blízkom východe, v Saheli, Líbyi a Stredomorí a zhodnotenie perspektív vývoja vzťahov Alžírska s Európskou úniou.

Vysoký potenciál v strednodobom a dlhodobom horizonte má pre Slovensko spolupráca v energetike, najmä v dodávkach plynu. Až 90 % alžírskeho exportu plynu smeruje do Európskej únie a Alžírsko pokrýva približne 17-18 % jej potrieb. 

"Počas stretnutia som zároveň vyjadril záujem o zdieľanie skúseností z nestáleho členstva Alžírska v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2024 až 2025, s ktorým nás spája spoločná podpora efektívneho multilateralizmu, mierových iniciatív a politických riešení konfliktov a kríz vo svete," doplnil Eštok.

V mene Slovenska štátny tajomník Marek Eštok počas pracovnej návštevy Alžíru podpísal Dohodu o riešení finančných záležitostí medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Českej republiky na jednej strane a vládou Alžírskej ľudovej a demokratickej republiky na druhej strane, ktorou sa úspešne doriešila finančná pohľadávka Slovenska voči Alžírsku, ktorá bola súčasťou Úverovej dohody medzi ČSSR a Alžírskom z roku 1984.

  

obrazok
Zdroj: MZV SR
obrazok
Zdroj: MZV SR
obrazok
Zdroj: MZV SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies