Marseille zasiahli brutálne vraždy: Mesto čelí narastajúcej vojne medzi drogovými gangmi a zapájajú sa do nej aj deti + VIDEO

NETKY.SK • 7 Október 2024, 12:18 • 2 min
Marseille zasiahli brutálne vraždy: Mesto čelí narastajúcej vojne medzi drogovými gangmi a zapájajú sa do nej aj deti + VIDEO

MARSEILLE - Tento týždeň otriasli juhofrancúzskym mestom Marseille dve brutálne vraždy, ktoré sa pravdepodobne týkajú drogovej kriminality, vrátane prípadu 15-ročného chlapca, ktorý bol "50-krát bodnutý nožom" a následne upálený. Prokurátor označil tieto incidenty za "bezprecedentnú brutalitu" a varoval pred narastajúcim zapojením ultramladých do zločinov spojených s gangmi. Počet vrážd súvisiacich s drogami v Marseille od začiatku roka vzrástol na 17, čo svedčí o zhoršujúcej sa situácii v oblasti násilia a drog.

slovakia

left justify in out

Juhofrancúzskym mestom Marseille tento týždeň otriasli dve vraždy, ktoré zrejme súviseli s drogami, vrátane vraždy 15-ročného chlapca, ktorého "50-krát bodli nožom" a zaživa upálili, uviedla v nedeľu prokuratúra.

Marseille, druhé najväčšie mesto Francúzska, ale zároveň jedno z najchudobnejších, je sužované násilím spojeným s drogami.

Marseillský prokurátor Nicolas Bessone na nedeľňajšej tlačovej konferencii označil posledný incident za "bezprecedentnú brutalitu" a uviedol, že dva nedávne zločiny, do ktorých boli zapletení tínedžeri, ukázali, že vojny o drogový terén priťahujú "ultramladých", ktorých gangy získavajú na páchanie čoraz násilnejších zločinov. Povedal, že v prípade tínedžerov zapojených do trestných činov došlo k "úplnej strate orientácie".

V piatok našli 36-ročného taxikára z firmy Bolt, ktorý bol v Marseille známy ako amatérsky futbalista, zastreleného guľkou do hlavy v jeho aute neďaleko hlavnej železničnej stanice v meste. Podľa slov prokurátora nemal nič spoločné s obchodom s drogami v stredomorskom prístavnom meste, a hoci bol "chladnokrvne zastrelený" do zátylku, nepredpokladá sa, že by bol zamýšľaným cieľom.

Zábery z miesta, kde bol v piatok ráno zastrelený muž vo svojom aute neďaleko hlavnej železničnej stanice v Marseille. Podozrivý, ktorý je neplnoletý, bol podľa policajných zdrojov zatknutý.
Zábery z miesta, kde bol v piatok ráno zastrelený muž vo svojom aute neďaleko hlavnej železničnej stanice v Marseille. Podozrivý, ktorý je neplnoletý, bol podľa policajných zdrojov zatknutý.
Zdroj: AFP

Historické prístavné mesto na pobreží Stredozemného mora bolo v posledných rokoch svedkom vojny o kontrolu nad vysoko výnosným drogovým trhom medzi rôznymi klanmi vrátane mafie DZ a Yoda.

Tieto dva najnovšie prípady znamenajú, že počet vrážd súvisiacich s drogami v Marseille sa od začiatku roka zvýšil na 17.

Marseillskí drogoví baróni verbujú "pešiakov" prostredníctvom inzerátov na sociálnych sieťach a "outsourcujú" pouličný predaj mladým ľuďom známym ako "jobbeurs".

 

Väzeň naverboval 14-ročného mladíka, ktorý vraždil

Bessone povedal: "[Väzeň] naverboval 14-ročného mladistvého z Vaucluse a zorganizoval logistiku, aby ho vyzdvihol autom a doviezol do hotelovej izby v Marseille. Mladík mal pri sebe vlastný revolver 357 Magnum". Chlapec údajne dostal pokyn na vykonanie streľby a mal cestovať autom. Požiadal vodiča, aby počkal, a keď odmietol, chlapec ho strelil do zadnej časti hlavy, uviedli úrady.

Štrnásťročný mladík potom údajne z miesta činu utiekol a ukryl sa neďaleko, pričom zavolal svojim známym a požiadal ich, aby si pre neho prišli. Namiesto toho však väzeň, ktorý si vraždu objednal, zavolal na políciu, aby chlapca nahlásil, pričom im uviedol jeho presnú polohu, uviedol prokurátor. Chlapec bol zatknutý a bol vypočúvaný.

Prokurátor uviedol, že ten istý väzeň sa potom opäť obrátil na sociálne médiá a naverboval 14-ročného mladistvého, aby vykonal útok z pomsty a zabil člena gangu Blacks, pričom mu sľúbil zaplatiť 50 000 eur.

Tínedžera však spozorovali členovia konkurenčného gangu, ktorí ho podľa prokurátora "50-krát bodli nožom" a potom podpálili, čím ho zabili. Štrnásťročný chlapec bol potom údajne o niekoľko dní neskôr najatý online, aby pomstil toto zabitie.

Marseille, druhé najväčšie mesto Francúzska, je zároveň jedným z najchudobnejších miest vo Francúzsku a je sužované násilím spojeným s drogami, ktoré sa prezident Emmanuel Macron tento rok zaviazal potlačiť. Mesto bolo v posledných rokoch svedkom vojny o kontrolu nad vysoko výnosným drogovým trhom medzi rôznymi klanmi. Bessone uviedol, že obete a páchatelia takéhoto násilia sú čoraz mladší.

Na snímke štvrť La Castellane počas návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zameranej na boj proti obchodovaniu s drogami v Marseille na juhovýchode Francúzska 19. marca 2024.
Na snímke štvrť La Castellane počas návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zameranej na boj proti obchodovaniu s drogami v Marseille na juhovýchode Francúzska 19. marca 2024.
Zdroj: AFP / Christophe Ena


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, France 24, Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies