Masívne izraelské nálety v Káne: Najmenej 15 obetí, región si pamätá tragédie z minulosti + VIDEO

NETKY.SK • 16 Október 2024, 17:47 • 2 min
Masívne izraelské nálety v Káne: Najmenej 15 obetí, región si pamätá tragédie z minulosti + VIDEO

KÁNA - Pri izraelských náletoch na juholibanonské mesto Kána zahynulo najmenej 15 ľudí, čo opäť potvrdzuje tragickú históriu tohto regiónu, kde civilisti často platia najvyššiu cenu za konflikty medzi Izraelom a Hizballáhom. Izrael tiež zasiahol južné predmestie Bejrútu, pričom jeho útoky sa zameriavali na miesta, kde sa mali nachádzať bojovníci Hizballáhu. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva boli pri posledných úderoch zabití aj starosta mesta a ďalší civilisti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pri izraelských náletoch zahynulo najmenej 15 ľudí v juholibanonskom meste Kána, ktoré je dlhodobo spájané s úmrtiami civilistov po izraelských náletoch počas predchádzajúcich konfliktov s Hizballáhom. Izrael medzitým začiatkom stredy prvýkrát po takmer týždni zasiahol južné predmestie Bejrútu.

Izrael tiež uskutočnil vlnu náletov na južné mesto Nabatiyeh, pričom sa zameral na miesta, ktoré podľa neho boli bojovníkmi Hizballáhu usadenými medzi civilistami, bez toho, aby poskytol dôkazy.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva pri úderoch zahynulo najmenej päť ľudí a bola zničená obecná budova. Medzi mŕtvymi bol aj starosta mesta Ahmad Kahil.

Záchranári používajú buldozér na odstraňovanie trosiek zničených budov pri hľadaní obetí na mieste, ktoré bolo zasiahnuté izraelskými leteckými útokmi v dedine Kána na juhu Libanonu v stredu 16. októbra 2024.
Záchranári používajú buldozér na odstraňovanie trosiek zničených budov pri hľadaní obetí na mieste, ktoré bolo zasiahnuté izraelskými leteckými útokmi v dedine Kána na juhu Libanonu v stredu 16. októbra 2024.
Zdroj: AP Photo / Mohammed Zaatari

V roku 1996 pri izraelskom delostreleckom ostreľovaní komplexu OSN, v ktorom sa nachádzali stovky vysídlených ľudí v Káne, zahynulo najmenej 100 civilistov a desiatky ďalších ľudí vrátane štyroch príslušníkov mierových síl OSN boli zranené. Počas vojny v roku 2006 izraelský útok na obytnú budovu zabil takmer tri desiatky ľudí, z toho tretinu detí. Izrael vtedy uviedol, že za budovou zasiahol raketomet Hizballáhu.

Údery na južný Bejrút boli prvé za posledných šesť dní a prišli po tom, ako dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí povedal, že Spojené štáty ho ubezpečili, že Izrael obmedzí svoje útoky na hlavné mesto.

Hizballáh začal odpaľovať rakety na Izrael 8. októbra na znak solidarity s palestínskou militantnou skupinou Hamas po nečakanom útoku Hamasu na južný Izrael, ktorý vyvolal vojnu v Gaze. Rok trvajúce boje na nízkej úrovni pozdĺž izraelsko-libanonských hraníc prerástli minulý mesiac do totálnej vojny a v Libanone vyhnali z domovov približne 1,2 milióna ľudí.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva bolo od októbra minulého roka pri izraelských útokoch v Libanone zabitých približne 2 300 ľudí, z toho viac ako tri štvrtiny za posledný mesiac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Star Tribune, Foto: Washington Times / AP Photo / Mohammed Zaatari
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies