Masové úhyny súvisiace s klímou zanechávajú v gréckom prístave viac ako 100 ton mŕtvych rýb + VIDEO

NETKY.SK • 30 August 2024, 09:05 • 2 min
Masové úhyny súvisiace s klímou zanechávajú v gréckom prístave viac ako 100 ton mŕtvych rýb + VIDEO

VOLOS - Viac ako 100 ton mŕtvych rýb sa nazbieralo v prístave Volos a jeho okolí v strednom Grécku po masovom úhyne spojenom s extrémnymi výkyvmi počasia, informovali vo štvrtok úrady.

slovakia

left justify in out

Mŕtve sladkovodné ryby zaplnili záliv 320 kilometrov severne od Atén a okolité rieky. Vodné hladiny sa zvýšili pri povodniach v roku 2023, po ktorých nasledovali mesiace veľkého sucha.

Vymieranie zasiahlo miestne podniky pozdĺž pobrežia a podľa obchodnej komory spoločnosti Volos za posledné tri dni znížilo komerčnú aktivitu o 80 %.

Regionálne orgány si spolu so zemnými strojmi prenajali rybárske traulery, aby vylovili mŕtve ryby z mora a naložili ich na nákladné autá smerujúce do spaľovne.

Ryby pochádzajú z jazera Karla v strednom Grécku, vodného útvaru odvodneného začiatkom 60. rokov 20. storočia a obnoveného v roku 2018 s cieľom bojovať proti následkom sucha.

"Celou cestou od jazera Karla a 20 kilometrov na východ sú milióny mŕtvych rýb," povedala pre štátnu televíziu Anna Maria Papadimitriou, zástupkyňa regionálneho guvernéra centrálnej oblasti Tesálie.

"Práve teraz prebieha obrovské úsilie na vyčistenie miliónov mŕtvych rýb, ktoré sa vyplavili pozdĺž pobrežia a brehov riek... toto úsilie zahŕňa viacero dodávateľov," povedala.

Hladiny vody sa náhle zvýšili na jeseň 2023 počas smrteľnej búrky, ktorá spôsobila rozsiahle záplavy v strednom Grécku, ale odvtedy ustúpili v dôsledku nízkych zrážok a následných letných horúčav.

Starosta mesta Volos kritizoval regionálny úrad a obvinil ho z príliš pomalého konania, zatiaľ čo mestská obchodná komora uviedla, že podniká právne kroky na náhradu škody po prudkom poklese obchodnej činnosti. "Podniky pozdĺž pobrežia, najmä v gastronomickom priemysle, teraz pozastavujú prevádzku," uviedla komora vo vyhlásení. "Silný zápach pozdĺž pobrežia je odpudzujúci pre obyvateľov aj návštevníkov ... prináša krutú ranu pre cestovný ruch vo Volose."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: INTIME NEWS
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies