BRATISLAVA/STUPAVA - Produkcia kapusty na Slovensku od roku 2002 klesá. Medziročne sa znížila o takmer 40 percent.
Produkcia kvasenej kapusty však rastie a medziročne sa zvýšila o 1920 ton. Uviedla to dnes počas otvorenia druhého dňa festivalu Dni zelá v Stupave ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Oproti roku 1996, kedy sa na Slovensku vypestovalo takmer 93.000 ton kapusty, klesla jej produkcia v roku 2015 takmer 10-násobne na takmer 9700 ton. Z celkovej produkcie zeleniny na Slovensku tvorí v súčasnosti zberová plocha bielej kapusty takmer päť percent. Ubúda však pestovateľov tradičných krajových odrôd, ktoré sa pestovali najmä tu na Záhorí. Tie sú nahrádzané neslovenskými odrodami s väčšími výnosmi ako Oklahoma, Gintana, Septima či Transan.
"Jedinečnosť záhoráckej kapusty stojí za to zachovať. Jediný, kto to dokáže sú zákazníci. Nenechajme sa pripraviť o to, čo pestovali už naši dedovia a pradedovia a pýtajme sa predajcov na to, čo kupujeme," povedala Matečná.
Produkcia kvasenej kapusty oproti tomu narastá. V roku 2015 medziročne vzrástla o 28 percent na 8900 ton. Súvisí to zrejme s jej zdravotnými účinkami. Obsahuje totiž množstvo vitamínu C, betakarotén, vitamíny K a E, B9, vápnik, vlákninu, antioxidanty. "Kvalitu množstvo nikdy nenahradí. Spoznajme svojho predajcu narezanej či kyslej kapusty. Produkty vo vysvietených regáloch to nedokážu nahradiť. Čerstvá, kvalitná a lokálna potravina je nenahraditeľná," zdôraznila ministerka.
Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinitými a hlinito–piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita a jedným z držiteľov chráneného označenia pôvodu v EÚ, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty dopestované len vo vymedzenom území a jedlá soľ.
Historicky sa kapusta v tejto oblasti pestuje a spracováva kvasením už po stáročia. Bola pritom cenenou komoditou aj v cisárskej Viedni, kam sa vo veľkom vyvážala. Keď sa v roku 1892 zaviedla do Stupavy železnica, kapusta zo Slovenska sa dostala až do Nemecka.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies