Rezort práce: Kto odmietne pracovať, príde o dávky

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 11:39 • 2 min
Rezort práce: Kto odmietne pracovať, príde o dávky

BRATISLAVA - Dnes na tlačovej besede predstavil minister práce Erik Tomáš nový projekt pre nezamestnaných. Na Slovensku je historicky najnižšia nezamestnanosť, no stále je vyše 142 000 ľudí nezamestnaných, uviedol Tomáš.

slovakia

left justify in out

"Každý, kto môže pracovať, má pracovať. Každý, kto má zdravé ruky a nohy, nemá sedieť doma," uviedol Tomáš. Medzi nezamestnanými je podľa neho mnoho ľudí, ktorí nechcú pracovať. A tých chce do zamestnania dostať.

Približne 142-tisíc ľudí je disponibilných k práci. "Na Slovensku pracujú tisíce cudzincov. Prečo by túto prácu nemali robiť Slováci?" pýta sa Tomáš. 

Tvrdí, že chce urobiť poriadok. Medzi nezamestnanými je podľa neho mnoho ľudí, ktorí nechcú pracovať a tých chce do zamestnania dostať. "Otvorene priznávam, že v rámci nezamestnaných chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov," vyhlásil minister.

Dosiahnuť to nechce nielen motiváciou, ale aj právnymi opatreniami. "Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá alebo krátená dávka v hmotnej núdzi," oznámil.

Ak po novom poberateľ odmietne vykonávať práce vo verejnom záujme vo výške 32 hodín mesačne, bude mu dávka v hmotnej núdzi odobratá. Upraviť sa má aj samotná podstata týchto prác. Nebudú sa už vykonávať len v domovskej obci, ale aj v širšom okolí.

Rezort sa zameriava aj na cestovanie do práce, ktoré je problematické z regiónov, kde je nezamestnanosť vysoká.

"Myslíme aj na to. Štát by mal preplatiť cestovné náklady," povedal Tomáš. Riešiť chce aj častú situáciu, ktorá je spojená s exekúciami. Upraviť sa má legislatíva.

"Máme tu mnoho ľudí, ktorí sú v exekúcii, a preto nechcú pracovať, pretože exekútori siahajú na platy, ale na dávky nie," priblížil Tomáš.

Dlhodobo nezamestnaným má pomôcť aj aktivačný príspevok, ktorý ich odmení za nájdenie zamestnania. "Nemôžme prijímať len reštriktívne opatrenia, musíme týmto ľuďom aj ponúknuť širokú škálu pracovných pozícií," dodal. 

Na trhu je aktuálne voľných 83-tisíc pozícií, väčšina je však v Bratislave. "Potrebujeme aj do tých regiónov dostať viac práce a viac príležitostí. Už rokujeme s Úradom vlády," dodal. Dávku v hmotnej núdzi v súčasnosti poberá približne 63-tisíc ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Foto: SME
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies