Vláda sa zameria na obnovu Ukrajiny, kybernetickú bezpečnosť a zmeny v školstve

NETKY.SK • 2 Október 2024, 09:28 • 2 min
Vláda sa zameria na obnovu Ukrajiny, kybernetickú bezpečnosť a zmeny v školstve

BRATISLAVA - Na svojom stredajšom rokovaní sa vláda bude zaoberať viac ako 25 legislatívnymi návrhmi. Medzi kľúčové body patrí zapojenie Slovenska do obnovy Ukrajiny, modernizácia bratislavského prístavu, zmeny vo Fonde na podporu športu, kybernetická bezpečnosť a novela zákona o vysokých školách.

slovakia

left justify in out

Slovenská vláda sa na svojej 52. schôdzi bude zaoberať rozsiahlym balíkom legislatívnych návrhov. Na programe má viac ako 25 rôznych opatrení, ktoré zahŕňajú podporu obnovy Ukrajiny, zmeny vo Fonde na podporu športu, kybernetickú bezpečnosť a zlepšenie podmienok v školstve.

Jedným z kľúčových bodov rokovania bude zapojenie Slovenska do obnovy Ukrajiny. Táto iniciatíva sa zameriava na modernizáciu diaľnic, rozvoj vlakového spojenia a zvýšenie kapacít na hraničných priechodoch. Plánuje sa, že Slovensko poskytne technickú a materiálnu podporu na zvýšenie mobility a infraštruktúry v postihnutých regiónoch.

Ďalším dôležitým bodom programu sú návrhy z dielne Ministerstva financií, ktoré sa týkajú práva na odpočítanie DPH a dohody medzi Slovenskom a Európskou investičnou bankou. Ministerstvo tiež predkladá projekt informačného systému, ktorý by umožnil porovnávanie cien potravín v maloobchodoch, čo by prispelo k zvýšeniu transparentnosti trhu.

Medzi významné investície patrí aj modernizácia bratislavského prístavu. Odhadované náklady na rekonštrukciu prístavu dosahujú 178 miliónov eur a výstavba by mohla začať už v marci budúceho roka. Tento projekt by mal výrazne zvýšiť kapacitu a efektivitu prístavu, čo by prospelo obchodu a logistike v regióne.

Kabinet sa bude zaoberať aj problematikou kybernetickej bezpečnosti. Modernizácia tejto oblasti by mala zabezpečiť vyššiu úroveň ochrany proti kybernetickým hrozbám a posilniť schopnosť Slovenska reagovať na prípadné útoky.

Medzi ďalšie opatrenia patrí návrh novely zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie, ktorá obsahuje ustanovenia o európskej peňaženke digitálnej identity. Tento nástroj má umožniť harmonizovanú elektronickú identifikáciu pre všetkých občanov EÚ, čím sa zjednoduší komunikácia a interakcia s verejnými inštitúciami.

Zmeny sa dotknú aj športu. Vláda plánuje navýšiť rozpočet Fondu na podporu športu na 60 miliónov eur ročne a rozšíriť jeho pôsobnosť. Novela zákona o športe má priniesť zníženie byrokracie, zavedenie mechanizmov na riešenie sporov a zefektívnenie financovania športu. Tieto opatrenia majú prispieť k lepšej podpore športových aktivít a projektov v krajine.

V oblasti školstva vláda diskutuje o novele zákona o vysokých školách, ktorá by mala zmeniť kreovanie správnych rád verejných vysokých škôl. Zároveň sa plánuje zaviesť koncept automatického uznávania kvalifikácií v rámci členských krajín EÚ pre pokračovanie v štúdiu, čo má uľahčiť mobilitu a uznávanie vzdelania medzi študentmi a odborníkmi.

Medzi ďalšími prerokúvanými návrhmi je zavedenie nových pravidiel pre vydávanie náhradných cestovných dokladov EÚ, ako aj zjednodušenie podmienok pri evidencii motorových vozidiel. Ministerstvo vnútra navrhuje zaviesť jednorazové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C a M pre podnikateľov a verejnosť.

Kabinet tiež schvaľuje legislatívu, ktorá zavádza povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu EÚ. V rámci agendy ministerstva obrany vláda prerokuje súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov na Slovensku. Do konca roka sa má totiž na Slovensku uskutočniť medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

V neposlednom rade sa vláda zameria na schválenie minimálnej siete ambulancií špecialistov, ktorá má byť definovaná na základe stanovených parametrov a každoročne prehodnocovaná. Táto iniciatíva má zabezpečiť, aby bola zdravotná starostlivosť dostupná a kvalitná v každom regióne Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády Slovenskej republiky, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies