Budú materské školy financované zo štátneho rozpočtu?

NETKY.SK • 11 September 2024, 09:17 • 2 min
Budú materské školy financované zo štátneho rozpočtu?

BRATISLAVA - Ministerstvo tiež navrhuje, aby mohlo začať konanie ex offo, teda z vlastnej iniciatívy, bez podnetu od Štátnej školskej inšpekcie, ak dôjde k porušeniu právnych predpisov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Materské školy (MŠ) by mohli byť od budúceho roka financované zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok do druhého čítania.

"Pôjde o nový normatívny systém financovania predprimárneho vzdelávania, ktorý bude založený na štandardizovaných skutočných ročných nákladoch na zamestnancov a prevádzku MŠ," uviedlo Ministerstvo školstva.

V súčasnosti sú MŠ, bez ohľadu na zriaďovateľa, financované z príjmov samosprávy, pričom väčšinu z nich tvorí podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb. "Navrhovanou zmenou by sa percento podielu obcí na týchto príjmoch znížilo zo 70 na 56,1 percenta," spresnil rezort školstva. Táto úprava je jedným z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR.

MŠ by mali byť financované zo štátneho rozpočtu aj prostredníctvom nenormatívnych príspevkov, medzi ktoré patria napríklad dopravné náklady, odchodné, príspevky na výchovno-vzdelávacie činnosti či podporné opatrenia. Ministerstvo však zdôrazňuje, že táto zmena by nemala mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy.

Novela obsahuje aj povinnosť prijatia dieťaťa na povinné predprimárne vzdelávanie, a to pre deti s trvalým pobytom v obci, deti v zariadeniach na základe rozhodnutia súdu, a tie, ktoré majú zákonné právo na prijatie.

"Riaditeľ spádovej MŠ bude povinný zabezpečiť ich prijatie," uviedol rezort. Ak obec MŠ nemá, bude povinná dohodnúť sa s inou obcou na spádovej škôlke. V prípade, že sa obce nedohodnú, spádovú škôlku určí regionálny úrad školskej správy.

Ministerstvo tiež navrhuje, aby mohlo začať konanie ex offo, teda z vlastnej iniciatívy, bez podnetu od Štátnej školskej inšpekcie, ak dôjde k porušeniu právnych predpisov. Okrem toho chce zaviesť pravidlo, že ak je riaditeľ školy odvolaný inšpektorom, nemôže sa opätovne uchádzať o tú istú pozíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies