Rozbitie medzinárodnej zločineckej siete v Španielsku a Latinskej Amerike: 483-tisíc obetí phishingu! +VIDEO

NETKY.SK • 19 September 2024, 17:42 • 2 min
Rozbitie medzinárodnej zločineckej siete v Španielsku a Latinskej Amerike: 483-tisíc obetí phishingu! +VIDEO

Europol podporil európske a latinskoamerické orgány pri rozbíjaní medzinárodnej zločineckej siete, ktorá sa zaoberala odomykaním ukradnutých alebo stratených mobilných telefónov prostredníctvom phishingovej platformy.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia nahlásili 483 000 obetí na celom svete, ktoré sa pokúšali získať prístup k svojim telefónom a boli pritom podvedené. Obeťami sú najmä španielsky hovoriaci občania z európskych, severoamerických a juhoamerických krajín.

Úspešná operácia sa uskutočnila vďaka medzinárodnej spolupráci medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a justičnými orgánmi zo Španielska, Argentíny, Čile, Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

Akčný týždeň sa konal od 10. do 17. septembra a jeho výsledkom bolo 17 zatknutí, 28 prehliadok a 921 zaistených predmetov, najmä mobilných telefónov, ale aj iných elektronických zariadení, vozidiel a zbraní.

 

Zložitá kriminálna sieť

Správca phishingovej platformy, argentínsky štátny príslušník, bol zatknutý počas rozsiahlej operácie orgánov činných v trestnom konaní. Vývoj a prevádzku phishingových služieb zabezpečoval od roku 2018. Pri tejto príležitosti posledných 5 rokov ponúkal phishingovú platformu ako službu na odomykanie mobilných telefónov.

Zločinec predával prístup na svoju webovú stránku a účtoval si dodatočné náklady za phishing, SMS, e-maily alebo telefonáty. Zločineckí používatelia platformy - alebo "odomykači" - poskytovali služby odomykania telefónov iným zločincom, ktorí vlastnili ukradnuté telefóny.

Vyšetrovatelia identifikovali viac ako 2 000 odomykačov, ktorí boli v priebehu rokov zaregistrovaní v tejto podvodnej platforme. Vyšetrovanie odhalilo, že zločinecká sieť zaistila viac ako 1,2 milióna mobilných telefónov.

Úloha Europolu

Európske centrum Europolu pre počítačovú kriminalitu (EC3) po prvýkrát koordinovalo medzinárodnú operáciu spolu so špecializovaným centrom pre počítačovú kriminalitu Ameripolu, policajného spoločenstva Ameriky.

Akčný týždeň bol výsledkom dlhodobého vyšetrovania, ktoré sa začalo v roku 2022. Po získaní informácií od súkromnej spoločnosti (Group-IB) Europol poskytol dotknutým krajinám špecializované balíky týkajúce sa tohto prípadu. Po mesiacoch vyšetrovania sa krajinám podarilo identifikovať väčšinu obetí a podniknúť kroky proti zločineckej sieti.

Do akcie sa zapojili policajné a bezpečnostné zložky Španielska (Policía Nacional a Guardia Civil), Argentíny (Gendarmería Nacional Argentina, Policía Federal Argentina), Čile (Policía de Investigaciones de Chile), Kolumbie (Policía Nacional de Colombia), Ekvádoru (Policía Nacional de Ecuador) a Peru (Policía Nacional de Perú). Taktiež aj Ameripol - AC3, špecializované centrum pre počítačovú kriminalitu a EL PACCTO - Program pomoci Európe a Latinskej Amerike proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

 

Neskočte na "návnadu"

Pod pojmom phishing sa rozumejú podvodné e-maily, ktoré prichádzajú od zločincov vydávajúcich sa za legitímnych odosielateľov a ktoré príjemcov podvodne nútia vykonať určitú akciu alebo zdieľať svoje osobné, finančné alebo bezpečnostné informácie.

Správy zvyčajne:

  • vyzerajú rovnako ako správy od renomovanej organizácie alebo poskytovateľa služieb;
  • znejú naliehavo;
  • tvrdia, že prikladajú dôležité alebo mimoriadne správy;
  • žiadajú vás o vykonanie akcie, napríklad kliknutie na prílohy a odkazy alebo potvrdenie prihlasovacích údajov.

 

Čo môžete urobiť, ak na niečo nebezpečné kliknete?

  • Používajte antivírusový softvér na všetkých svojich elektronických zariadeniach.
  • Uistite sa, že váš bezpečnostný softvér a operačné systémy sú aktualizované.
  • Nastavte si jedinečné heslá pre všetky svoje online kontá.
  • Pred kliknutím na akékoľvek odkazy a prílohy si to dvakrát rozmyslite, pretože zločinci sa vás môžu pokúšať podviesť alebo podviesť. Ak máte pochybnosti, neklikajte na odkazy, neotvárajte prílohy ani neodpovedajte a určite neposkytujte žiadne finančné informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies