Medzinárodná vesmírna stanica sa bude dať zazrieť ponad Londýnom

NETKY.SK • 15 Júl 2024, 18:36 • 2 min
Medzinárodná vesmírna stanica sa bude dať zazrieť ponad Londýnom

LONDÝN - Tento týždeň budeme mať možnosť s vesmírnymi ďalekohľadmi zazrieť Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Z Londýna 15. júla preletí ISS nad hlavou a bude oslnivo jasná.

slovakia

left justify in out

Jav sa začína o 22.39 BST, keď vesmírna stanica vystúpi nad západný horizont, ale je nepravdepodobné, že bude viditeľná, kým okolo 22:41 BST nevystúpi vyššie ako 10°. O tri minúty neskôr vystúpi na svoj zenit a prejde cez súhvezdie Draco.

V tomto bode bude 417 km nad nami a bude oslňujúca s magnitúdou -3,8, čo takmer konkuruje jasnosti Venuše. Z prírodných nebeských objektov sú jasnejšie ako Venuša iba Mesiac a Slnko.

Pohľad na ISS potom bude slabnúť, keď začne klesať výška. Z viditeľnosti prejde niekedy okolo 22.48 BST, keď klesne pod 10° nadmorskej výšky.

Medzi 22.03 a 22.13 BST preletí oblohou nefunkčné teleso rakety Atlas-Centaur. Dosiahne iba jas skromnej hviezdy, ale prejde v strede súhvezdia pastiera tzv. Boötes, medzi 22.09 a 22.10 BST.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Getty Images / NASA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies