Medzinárodný deň kávy: Oslava kultúry, chutí a tradícií obľúbeného nápoja. Vedeli ste, že...

NETKY.SK • 1 Október 2024, 18:36 • 3 min
Medzinárodný deň kávy: Oslava kultúry, chutí a tradícií obľúbeného nápoja. Vedeli ste, že...

BRATISLAVA - Každoročný Medzinárodný deň kávy, ktorý pripadá na 1. októbra, je príležitosťou na oslavu nielen obľúbeného nápoja, ale aj všetkých, ktorí sa podieľajú na jeho výrobe a distribúcii. Od pestovateľov a farmárov až po baristov a milovníkov kávy, tento deň zdôrazňuje význam udržateľnosti a etiky v kávovom priemysle.

slovakia

left justify in out

Každoročne 1. októbra sa milovníci kávy po celom svete schádzajú na oslavu Medzinárodného dňa kávy. Tento deň, ktorý bol oficiálne vyhlásený Medzinárodnou kávovou organizáciou (ICO) v roku 2015, je príležitosťou na oslavu nielen kávy ako nápoja, ale aj všetkých ľudí, ktorí sa podieľajú na jej výrobe a distribúcii.

Od farmárov pestujúcich kávové zrná až po baristov, ktorí pripravujú dokonalý šálok, každý má v procese prípravy a konzumácie kávy svoj význam.

Zdroj: freepik.com

História a pôvod kávy

Káva má fascinujúcu históriu, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti. Pôvodne sa káva objavila v Etiópii, kde sa hovorí, že pastier menom Kaldi objavil účinky kávových bobúľ, keď si všimol, že jeho kozy sa po ich konzumácii stávali energickejšími.

Odtiaľ sa káva rozšírila do arabských krajín, kde sa začala pestovať a pripravovať. V 15. storočí sa v Jemene začala produkcia kávy, ktorá sa nielen konzumovala, ale aj obchodovala.

V priebehu storočí sa káva stala obľúbeným nápojom v Európe, kde sa otvorili prvé kaviarenské domy a káva sa stala symbolom kultúrnych a spoločenských stretnutí.

Zdroj: freepik.com

Dôležitosť a dopad kávového priemyslu

Dnes je káva jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a jedným z najobchodovanejších tovarov, hneď po rope. Podľa Medzinárodnej kávovej organizácie sa ročne na celom svete skonzumuje približne 10 miliónov ton kávy.

Kávový priemysel zamestnáva milióny ľudí a významne prispieva k hospodárstvu mnohých krajín, najmä v Latinskej Amerike, Afrike a Ázii.

Avšak, s rastúcou popularitou kávy prichádzajú aj výzvy. Pestovanie kávy je ovplyvnené klimatickými zmenami, ktoré ohrozujú úrodu a život farmárov. Preto je dôležité zamerať sa na udržateľné a etické postupy v kávovom priemysle, ako sú fair trade a organické pestovanie.

Tieto prístupy zabezpečujú spravodlivé odmeňovanie farmárov a zlepšujú kvalitu ich života.

Zdroj: freepik.com

Oslava Medzinárodného dňa kávy

Medzinárodný deň kávy je nielen oslavou chutí a vôní rôznych kávových zmesí, ale aj príležitosťou zvýšiť povedomie o výzvach, ktorým čelí kávový priemysel.

Mnohé kaviarne a organizácie po celom svete organizujú rôzne akcie a podujatia, kde sa návštevníci môžu naučiť o histórii kávy, metódach jej pestovania a rôznych spôsoboch prípravy. Zároveň sa konajú workshopy a prednášky, kde sa diskutuje o dôležitosti udržateľného pestovania kávy.

Tento deň je tiež príležitosťou na podporu miestnych kávových farmárov a ich produktov. Mnohí ľudia sa rozhodujú nakupovať kávu od značiek, ktoré dodržiavajú etické a ekologické normy.

Takto sa zvyšuje dopyt po kvalitnej a udržateľne pestovanej káve, čo pozitívne ovplyvňuje životy farmárov a ich rodín.

Medzinárodný deň kávy je výnimočným dňom, ktorý spája milovníkov kávy po celom svete. Oslavuje nie len chuť a kultúru kávy, ale aj dôležité otázky týkajúce sa udržateľnosti a etiky v kávovom priemysle.

Takže, či si vychutnávate svoje obľúbené espresso alebo cappuccino, nezabudnite si tento deň užiť a podporiť tých, ktorí sa podieľajú na tom, aby sa káva dostala na váš stôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ico.org, ncausa.org, fairtradeusa.org, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies