Menia sa ceny ropy?

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 08:53 • 2 min
Menia sa ceny ropy?

SINGAPUR - Ceny ropy sa v pondelok ráno takmer nezmenili. Vývoj ovplyvnil najmä krok skupiny OPEC+, ktorá sa počas víkendu rozhodla pokračovať v reštriktívnej produkčnej politike. Správu priniesli agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 7.27 h SELČ 81,04 USD (74,68 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o sedem centov. Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 76,95 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje pokles o štyri centy.
 
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a spojenci na čele s Ruskom združení vo formáte OPEC+ pristúpili od konca roka 2022 k sérii hlbokých obmedzení ťažby. V súčasnosti ju znižujú celkovo o 5,86 milióna barelov denne (bpd), čo predstavuje približne 5,7 % globálneho dopytu.
 
Obmedzenia zahŕňajú 3,66 milióna bpd zo strany všetkých členov OPEC+, ktoré mali trvať do konca roka 2024 a 2,2 milióna bpd, ktoré plánovali uplatňovať viacerí členovia na dobrovoľnej báze do konca júna.
 
V nedeľu sa skupina dohodla na predĺžení škrtov o 3,66 milióna bpd o jeden rok do konca roka 2025. Zároveň sa predĺžia aj dobrovoľné obmedzenia o 2,2 milióna bpd, a to o tri mesiace do konca septembra 2024. S postupným ukončením reštriktívnej politiky sa počíta od októbra 2024 do septembra 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters/Bloomberg, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies