Mexickí vojaci spustili paľbu na migrantov: Šesť mŕtvych a desiatky zranených pri incidente neďaleko hraníc s Guatemalou

NETKY.SK • 3 Október 2024, 09:06 • 2 min
Mexickí vojaci spustili paľbu na migrantov: Šesť mŕtvych a desiatky zranených pri incidente neďaleko hraníc s Guatemalou

CHIAPAS - Mexickí vojaci v utorok večer spustili paľbu na skupinu 33 migrantov, ktorí sa pokúsili vyhnúť vojenskej hliadke, pričom šesť z nich zahynulo a ďalších desať bolo zranených. Incident sa odohral v štáte Chiapas, 40 km od guatemalských hraníc. Mexické ministerstvo obrany prisľúbilo spoluprácu pri vyšetrovaní a odvolalo dvoch vojakov zodpovedných za streľbu.

slovakia

left justify in out

Mexickí vojaci spustili paľbu na skupinu 33 migrantov a šesť z nich zabili, uviedlo v stredu vo vyhlásení ministerstvo obrany. Migranti boli v nákladnom aute, ktoré sa v utorok večer pokúsilo vyhnúť vojenskej hliadke.

Mexické ministerstvo obrany uviedlo, že ďalších 10 migrantov utrpelo zranenia pri incidente, ku ktorému došlo v utorok večer približne 40 km severne od hranice s Guatemalou. Ministerstvo uviedlo, že opätovne potvrdilo "svoj záväzok konať v prísnom súlade s princípmi právneho štátu v rámci politiky nulovej beztrestnosti a je pripravené pomôcť civilným orgánom objasniť tieto skutočnosti."

Ministerstvo uviedlo, že migranti pochádzajú z Egypta, Nepálu, Kuby, Indie a Pakistanu.

Agentúra OSN pre utečencov v Mexiku vyjadrila znepokojenie nad touto udalosťou a dodala, že "ľudia v migrácii sú počas svojej cesty vystavení veľkým rizikám, a preto je nevyhnutné, aby mali legálne prostriedky na prístup, cestovanie a integráciu, aby sa predišlo takýmto tragédiám."

Vojaci budú čeliť trestnému stíhaniu a vojenskému súdu.
Vojaci budú čeliť trestnému stíhaniu a vojenskému súdu.
Zdroj: NurPhoto / picture alliance

Dodáva, že vodič v snahe uniknúť odbočil na poľnú cestu, ale stratil kontrolu nad vozidlom. Štyria zomreli na mieste, zatiaľ čo dvaja z 12 zranených zomreli v nemocnici. Zvyšných 17 cestujúcich bolo odovzdaných imigračným úradom.

Ministerstvo obrany uviedlo, že dvaja vojaci, ktorí spustili streľbu, boli odvolaní zo svojich funkcií. Mohli by čeliť trestnému stíhaniu, ako aj vojenskému súdu. Úradníci uviedli, že boli informovaní federálni prokurátori a vyšetrovať to bude aj vojenský tribunál.

V policajnej správe o incidente v južnom štáte Chiapas sa uvádza, že vojaci prenasledovali vozidlo po tom, ako nezastavilo na armádnom kontrolnom stanovišti, a potom začali strieľať, aby sa ho pokúsili zastaviť, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Mexiko čelí veľkému tlaku zo strany Spojených štátov amerických, aby znížilo počet migrantov prichádzajúcich na ich spoločnú hranicu. Veľký počet migrantov sa snaží dostať do USA z Mexika, aby unikli ekonomickým ťažkostiam a násiliu. V posledných mesiacoch sa počet migrantov prichádzajúcich do USA znížil, pretože krajina sa pripravuje na voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, DW, Foto: AP Photo / Eduardo Verdugo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies