Mikroplasty ohrozujú zdravie ľudí aj delfínov: Každý človek skonzumuje týždenne plasty zodpovedajúce kreditnej karte +VIDEO

NETKY.SK • 20 Október 2024, 11:00 • 2 min
Mikroplasty ohrozujú zdravie ľudí aj delfínov: Každý človek skonzumuje týždenne plasty zodpovedajúce kreditnej karte +VIDEO

Nový výskum ukazuje, že delfíny žijúce v zátokách Sarasota na Floride a Barataria v Louisiane vdychujú mikroplasty, čím sa vystavujú potenciálnemu poškodeniu pľúc. Každý človek pritom skonzumuje týždenne približne päť gramov plastov, čo zodpovedá množstvu obsiahnutému v kreditnej karte. Tento problém s mikroplastmi, ktoré sú čoraz prítomnejšie v našich ekosystémoch, ohrozuje nielen morských cicavcov, ale aj zdravie ľudí. Analýza vzoriek odhalila prítomnosť rôznych plastových polymérov vo výdychoch delfínov, čo naznačuje, že inhalácia môže byť významným spôsobom, ako sa umelá hmota dostáva do organizmov týchto živočíchov.

slovakia

left justify in out

Každý človek skonzumuje týždenne približne päť gramov plastov, čo sa rovná množstvu plastu, aké obsahuje kreditná karta.

Po celom svete sú ľudia, ako aj mnohé ďalšie živočíchy, vystavení rastúcemu pôsobeniu drobných častíc umelých hmôt známych ako mikroplasty. Už bolo popísané, že tieto častice môžu mať negatívny dopad na zdravie, najmä vo forme vyššieho oxidačného stresu a zápalov, a podľa nového výskumu môžu mať s nimi problémy aj zvieratá žijúce v oceánoch.

Hlavným zdrojom mikroplastov pre voľne žijúce zvieratá sa považuje potrava.

Po požití kontaminovanej potravy sa umelá hmota dostáva do ich tráviaceho traktu. Vedci sa zatiaľ príliš nezameriavali na možný zdroj mikroplastov vo vzduchu, až doteraz.
Morskí biológovia odobrali vzorky vzduchu z výdychov delfínov žijúcich v zátoke Sarasota na Floride a v zátoke Barataria v Louisiane.

Využili príležitosť, keď miestni ekológovia dočasne odchytili tieto zvieratá na kontrolu ich zdravotného stavu. Špeciálne zberné plochy umiestnili nad výdychovými otvormi delfínov, aby získali odpoveď na svoju otázku.
U všetkých delfínov zistili mikroplasty vo výdychu.

Analýza vzorky vzduchu preukázala, že všetkých jedenásť delfínov malo v dychu aspoň jednu podozrivú mikročasticu plastu.

Ďalšia analýza sa zamerala na typ a zloženie týchto častíc, pričom obsahovali vlákna aj úlomky rôznych typov plastových polymérov, ako sú polyetyléntereftalát (PET), polyester, polyamid, polybutylén tereftalát a polymetylmetakrylát (PMMA).

Autori štúdie tiež uvažovali, že mikroplasty môžu byť prítomné vo vzduchu prirodzene, a teda vzorky nemusia obsahovať len častice vydychované delfínmi. Keď to otestovali, zistili, že táto hypotéza sa nepreukázala, pretože vo vzduchu ďalej od výdychových otvorov mikroplasty nenašli.


Obrazok
Zdroj: iMeteo

Inhalácia ako nová hrozba pre delfíny

Podľa autorov tieto výsledky podporujú myšlienku, že inhalácia by mohla byť po požití ďalším významným spôsobom, akým morskí cicavci prijímajú umelú hmotu. Autori však upozorňujú, že výsledky sú zatiaľ predbežné a je potrebný ďalší výskum, aby sa vyhodnotilo, či vdychované mikroplasty predstavujú pre veľryby hrozbu, a ak áno, akú veľkú.

Biológovia sa najviac obávajú poškodenia pľúc.
„Sme si vedomí, že mikroplasty sa vznášajú vo vzduchu, a preto sme predpokladali, že ich nájdeme aj vo vzorkách dychu. Výsledky sú znepokojujúce, pretože delfíny majú veľkú kapacitu pľúc a dýchajú hlboko, takže sa obávame, aké následky by mohli mať tieto plasty na ich pľúca,“ dodávajú autori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Foto: X/ Food & Water Watch
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies