Minister Kamenický oznámil rozsiahle kontroly. Spolu s finančnou správou chcú pracovať na pláne boja proti daňovým únikom

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 13:55 • 2 min
Minister Kamenický oznámil rozsiahle kontroly. Spolu s finančnou správou chcú pracovať na pláne boja proti daňovým únikom

BRATISLAVA - Minister financií Ladislav Kamenický avizuje, že spolu s finančnou správou idú pracovať na pláne boja proti daňovým únikom. Lepší výber daní má štátu pomôcť s konsolidáciou rozpočtu. Majú sa napríklad skrátiť daňové kontroly, uvažuje aj o zavedení eFaktúry, čo však bude podľa neho na dlhšie.

slovakia

left justify in out

Minister financií Ladislav Kamenický hovoril o pláne na konsolidáciu v súvislosti s výberom daní. Tvrdí, že rezort má jasný plán. Kritizuje slová opozície s tým, že dostal rezort s dvomi obrovskými deficitmi.

"Počúvam rôzne hlasy rôznych opozičných poslancov, ktorí rozprávajú o tom, ako Slovensko je Titanic a že ja nemám kormidlo v rukách a podobné hlúposti. Ministerstvo financií má úplne jasný plán, ako ideme robiť konsolidáciu," povedal Kamenický.

Nepopulárne opatrenia

Minister sa chce vyhnúť nepopulárnym opatreniam, ako je výber na daniach. Tvrdí, že konsolidácia musí byť postupná, aby štát nebol príliš prísnymi opatreniami znefunkčnený. "Ideme znižovať deficit verejných financií o jedno percento ročne," povedal Kamenický.

Bojovať chce proti daňovým únikom, kedy peniaze v rozpočte chýbajú."Máme pocit, že nám financie unikajú do zahraničia, napríklad pri obchodných reťazcoch. Finančná správa je peňaženkou Slovenskej republiky, zavedieme efektívne kontroly," dodal.

Avizoval, že sa zasadí za zvýšenie platov a zlepšenie podmienok pre daňových kontrolórov. "Nikto ich neprijíma s otvorenou náručou," dodal. Zarážajúce je podľa ministra, že veľké množstvo subjektov nedáva zákazníkom účtenky. "Ja som požiadal pána prezidenta, požiadal som ľudí na ministerstve financií, aby zrýchlili proces implementácie e-faktúry, potrebujeme naštartovať ten proces maximálne," povedal. Toto bolo súčasťou aj programového vyhlásenia Ficovej vlády.

Obchádzanie daní

Kamenický povedal, že pozná viacero prípadov, kedy zákazníci nedostávajú účtenky. "Idú sa naobedovať príslušníci finančnej správy a dokonca ani títo ľudia nedostanú účtenku od tých podnikateľov," dodal. Daňová medzera Slovenskej republiky v posledných dvoch rokoch podľa Eurostatu stúpa. "My potrebujeme tento trend proste zastaviť, veľký objem je aj v šedej ekonomike," vyjadril sa šéf rezortu financií.

Riaditeľ finančnej správy Jozef Kiss ešte nemá k dispozícii kompletné ekonomické výsledky. "Pre tento rok sme naozaj v takej neštandardnej situácii, lebo musím povedať, že viac ako 300-tisíc subjektov si odložilo daňovú povinnosť," povedal Kiss.

Kiss kritizuje aj medzeru v zákone, ktorá umožnila neoprávnené uplatňovanie daňového bonusu. Podľa Finančnej správy sme prišli o viac ako desať miliónov eur, ktoré počas prvej kontroly zistili ako neoprávnene uplatnené. 

Problémom, kvôli ktorému peniaze kvapkajú z rozpočtu Slovenska, je aj rozšírené nepriznávanie tržieb. "My sme zadržali 98 registračných pokladní a pri týchto pokladniach sme zistili nepriznanie tržieb vo výške 15 miliónov eur," povedal Kiss. Podrobiť prísnejšej kontrole chce najmä gastro sektor. "Znížili sme tu DPH na desať percent, no vo výbere DPH to nevidíme," povedal Kiss. Tvrdí, že daňová medzera vzniká práve tam. "Pevne verím, že vyzbierame stovky miliónov," povedal Kamenický k rozšíreným kontrolám. Rezort hľadá 1,4 miliardy eur, ktoré potrebuje konsolidáciou získať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačová konferencia MF SR / Finančná správa, Foto: Trend / Jaroslav Novák
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies