Minister Keketi chváli slovenských hokejistov: Olympijský sen je opäť realitou! + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 3 September 2024, 14:06 • 4 min
Minister Keketi chváli slovenských hokejistov: Olympijský sen je opäť realitou! + VIDEO + FOTO

Na turnaji sa po prvýkrát od predošlých OH v Pekingu zapojili do reprezentácie aj hráči z KHL. Martin Gernát, Mário Grman a Adam Liška nazbierali spolu päť kanadských bodov.

slovakia

left justify in out

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi poďakoval a zagratuloval slovenským hokejistom za úspešnú kvalifikáciu na Zimné olympijské hry (ZOH) 2026. Slovenskí hokejisti, obhajcovia olympijského bronzu, si zabezpečili postup na domácom turnaji v Bratislave, kde súperili s tímami Kazachstanu, Rakúska a Maďarska.

"Chcem verejne a osobne zagratulovať a poďakovať zástupcom Slovenského zväzu ľadového hokeja za fantastický výkon a úspešnú kvalifikáciu na zimné olympijské hry. Dnes teda pánovi Lažovi, generálnemu sekretárovi, ale aj všetkým hráčom, trénerom, realizačnému tímu a všetkým, ktorí sa pričinili o tento výsledok. Chcem poďakovať aj fanúšikom, ktorí podporovali tím na štadióne alebo pri televíznych obrazovkách. Verím, že tento úspech bude motivovať aj ostatných športovcov, ktorých kvalifikácia na olympijské hry v Miláne ešte len čaká," uviedol Keketi.

Generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo zdôraznil význam úspešnej kvalifikácie pre celú spoločnosť: "Sme veľmi radi, že slovenský tím a celý realizačný tím sa zjednotili, ako sme to deklarovali pred kvalifikáciou. Scelili sme celé Slovensko, keďže bola vynikajúca návštevnosť a ľudia sa naozaj bavili."

Na turnaji sa po prvýkrát od predošlých OH v Pekingu zapojili do reprezentácie aj hráči z KHL. Martin Gernát, Mário Grman a Adam Liška nazbierali spolu päť kanadských bodov.

Lažo však odmietol komentovať, či bude nominácia hráčov z KHL pokračovať aj v budúcnosti: "K tejto téme sa nechcem vracať. Sme radi, že sme postúpili. Ukázalo sa, že nominovaní hráči boli platní. Pre nás je najdôležitejší športový úspech, zložiť najlepší tím, ktorý bude podávať najlepšie výsledky."

Slovensko sa uchádza aj o organizáciu majstrovstiev sveta v roku 2029, pričom konkurentmi sú Maďarsko a Veľká Británia. Minister Keketi poukázal na to, že Slovensko má jasnú výhodu v hokejovej kvalite, popularite a histórii tohto športu, ale je potrebné riešiť infraštruktúru.

"Vláda Slovenskej republiky deklarovala v programovom vyhlásení, že bude podporovať organizáciu významných športových podujatí a výstavbu s tým spojenej infraštruktúry. Intenzívne komunikujeme so slovenským zväzom ľadového hokeja a pripravujeme sa na všetky možné varianty do roku 2029. Verím, že naša kandidatúra bude úspešná," povedal Keketi.

Spolu s Lažom spomenuli aj možnosť vybudovania novej multifunkčnej haly. "Nevieme postaviť jednu halu za milióny eur len na jeden šampionát. Musí byť využívaná viacerými športovými zväzmi na kultúrne podujatia, a musí sa na tom podieľať aj mesto," priblížil Keketi.

Lažo tiež dodal, že alternatívou by mohla byť spoločná organizácia viacerých krajín, pričom do úvahy prichádzajú Česko, Maďarsko a Taliansko. "Česká strana mierne prejavila záujem, v Brne by už mala byť vtedy aréna dokončená. Zachytili sme aj záujem od Talianov a Maďarska, hoci tieto krajiny nie sú pravidelnými účastníkmi elitných majstrovstiev," vysvetlil Lažo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies