Minister Šaško: Zdravotníctvo musí byť SLUŽBOU ľuďom, NIE BIZNISOM pre vyvolených. Čo môžu zdravotníci očakávať? +VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 18:14 • 2 min
Minister Šaško: Zdravotníctvo musí byť SLUŽBOU ľuďom, NIE BIZNISOM pre vyvolených. Čo môžu zdravotníci očakávať?  +VIDEO

BRATISLAVA – Na pôde ministerstva zdravotníctva sa dnes uskutočnila tlačová beseda s ministrom Kamilom Šaškom. Hlavnou témou bola stabilizácia v rezorte.

slovakia

left justify in out

Minister Kamil Šaško pripomenul novinárom, že je v úrade len osem dní. Zdôraznil, že sa hneď na začiatku snažil zadefinovať svoje predstavy o výkone svojej funkcie. Poznamenal, že do funkcie nastúpil ako ekonóm a finančník. Kľúčovou prioritou je pre neho dôsledne zanalyzovať systém, ako v našom zdravotníctve prúdia financie. Jeho cieľom je „identifikovať, aby každé jedno euro, ktoré do zdravotníckeho systému pritečie, slúžilo v maximálnej možnej miere pre prospech pacienta.“

 

Služba ľuďom, nie biznis pre vyvolených

Minister zdôraznil, že „zdravotníctvo musí byť službou ľuďom, a nie biznisom pre vyvolených.“ Mieni podporovať už rozbehnuté projekty, ale má v úmysle k nim pridať aj nové, ktoré prinesú zlepšenie a modernizáciu zdravotníctva. Šaško si uvedomuje, že do ministerského kresla zasadol v mimoriadne turbulentných časoch.

 

Vyrokoval 100 miliónov eur

Jeho cieľom je preto stabilizovať situáciu v rezorte v kontexte prijatých konsolidačných opatrení. Šaško podčiarkol, že plne stojí za ministrom financií a ako ekonóm si uvedomuje nevyhnutnosť potrebných krokov pre stabilizáciu. 

Šaško informoval, že sa mu podarilo vyrokovať masívny balík peňazí v hodnote viac ako 100 miliónov eur v prospech. Pokiaľ ide o platy, tak táto suma je konečná, dodal.  

Kamil Šaško, minister zdravotníctva
Kamil Šaško, minister zdravotníctva
Zdroj: Netky

Zdravotníctvo je pre vládu prioritou

Minister sa poďakoval predsedovi Hlasu Matúšovi Šutajovi Eštokovi a svojim kolegom v Hlase za jednoznačnú podporu, ale aj ministrovi financií Kamenickému, predsedovi vlády a všetkým koaličným partnerom za ústretovosť.

 

Koľko dostanú lekári, zdravotné sestry a záchranári

Šaško súčasne pripomenul, ako sa ponúkaný balík môže pretaviť v zmysle jeho návrhu do konkrétneho rastu platov.  Zdravotným sestrám a záchranárom  ponúkol úplne rovnaké podmienky rastu platov, ako mali pred prijatím konsolidačného zákona. Pokiaľ ide o lekárov, ponúkol im rast platov o 6,4 percenta namiesto aktuálne zákonom schválených 3 percent. Tento model sa týka všetkých lekárov, nielen nemocničných, ale aj ambulantných.

Ďalšie informácie sa dozviete z tlačovej besedy, z ktorej VIDEO pripájame.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Netky, MZ SR, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies