Minister školstva Drucker: Diskusia o školských zákonoch sa sústredí na marginálne témy, zásadné problémy ostávajú v úzadí

NETKY.SK • 25 Október 2024, 11:03 • 2 min
Minister školstva Drucker: Diskusia o školských zákonoch sa sústredí na marginálne témy, zásadné problémy ostávajú v úzadí

BRATISLAVA - Minister školstva Tomáš Drucker vyjadril nespokojnosť s aktuálnou diskusiou o novele zákona o financovaní škôl, ktorá sa podľa neho zameriava na menej podstatné témy ako informovaný súhlas či zmena dokladov o vzdelaní. Podľa Druckera by mala byť priorita v riešení šikany a zlepšení prístupu k materským školám.

slovakia

left justify in out

Minister školstva Tomáš Drucker na záver štvrtkového rokovania v Národnej rade SR vyjadril nespokojnosť s tým, že diskusia o vládnej novele zákona o financovaní škôl sa skôr sústreďuje na menej dôležité aspekty, zatiaľ čo zásadné návrhy ostávajú v úzadí. Za marginálnu tému považuje aj otázku informovaného súhlasu rodičov pri citlivých témach vo vzdelávaní.

Podľa ministra Druckera by mala diskusia v školstve smerovať k riešeniu vážnejších problémov, a nie sa venovať otázkam, ktoré sú politicky alebo ideologicky motivované.

Rovnaký názor vyjadril aj pri diskusii o dodatočnej zmene dokladov o vzdelaní pre osoby, ktoré si zmenili meno či priezvisko. Drucker pripomenul, že už v roku 2017, počas pôsobenia rezortu pod SNS, sa prijal zákon umožňujúci vydávať nové diplomy po zmene osobných údajov.

Minister považuje tieto diskusie za zbytočne nafúknuté a verí, že by sa mali venovať primárne odbornej problematike školstva.

Drucker ďalej vyjadril podporu pozmeňujúcemu návrhu od SNS a Smeru-SD, ktorý má zabezpečiť, že školy zostanú politicky, nábožensky a ideologicky neutrálne, a že cirkevné školy a náboženské vzdelávanie budú v súlade s touto neutralitou.

Novela zákona sa zameriava aj na prevenciu šikany v školách. Podľa návrhu bude môcť školská inšpekcia podať návrh na odvolanie riaditeľa, ak sa opakovane zistí, že problém šikany v danej škole nie je riešený.

Minister tiež odmietol obavy zo zvýšenia poplatkov v materských školách a uviedol, že cieľom novely je sprístupniť predškolské zariadenia pre všetky deti, bez ohľadu na sociálnu situáciu ich rodičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: FB/Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies