Ministerstvo investícií splnilo väčšinu cieľov: Richard Raši zdôraznil úspechy v rozvoji regiónov a digitalizácii +VIDEO

NETKY.SK • 24 Október 2024, 14:52 • 2 min
Ministerstvo investícií splnilo väčšinu cieľov: Richard Raši zdôraznil úspechy v rozvoji regiónov a digitalizácii +VIDEO

BRATISLAVA - Ministerstvo investícií pod vedením Richarda Rašiho za prvý rok splnilo väčšinu cieľov z programového vyhlásenia vlády. Rezort vyčerpal eurofondy, pripravil mapu partnerstva pre regióny a novelizoval zákon o verejnom obstarávaní. Okrem toho bojuje s digitálnou chudobou a pripravuje novú koncepciu informatizácie verejnej správy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI) dosiahlo v priebehu prvého roka pod vedením Richarda Rašiho významné pokroky v oblasti rozvoja regiónov, plnenia eurofondových záväzkov a informatizácie verejnej správy.

Na tlačovej konferencii minister Raši zdôraznil, že väčšinu cieľov, ktoré si ministerstvo stanovilo v programovom vyhlásení vlády, sa podarilo splniť.

Jedným z kľúčových úspechov rezortu bolo vyčerpanie eurofondov z predchádzajúceho programového obdobia a nasmerovanie finančných prostriedkov do regiónov. Raši uviedol, že za rok sa podarilo do regiónov presunúť 1,5 miliardy eur, pričom o využití týchto prostriedkov rozhodujú samosprávy.

Tento decentralizovaný prístup k regionálnemu rozvoju považuje minister za dôležitý krok k efektívnejšiemu využívaniu verejných financií.

Ministerstvo pripravilo mapu partnerstva, ktorá poskytuje prehľad všetkých dostupných eurofondových výziev podľa regiónov a oblasti záujmu. Ide o nástroj, ktorý má uľahčiť prístup k fondom a podporiť transparentnosť.

Rezort tiež intenzívne pracuje na revízii eurofondových priorít, keďže súčasných 113 prioritných oblastí nezohľadňuje dostatočne potreby regiónov.

Dôležitým míľnikom bolo prijatie novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá zrýchlila a zjednodušila proces obstarávania. Táto zmena umožnila rýchlejšie využívanie finančných prostriedkov a podporila realizáciu projektov v oblastiach cezhraničnej spolupráce a zdieľaných služieb.

Štátny tajomník MIRRI Ivan Ivančin zdôraznil, že ministerstvo sa aktívne zapája aj do riešenia problému digitálnej chudoby. Prostredníctvom poukážok na digitálne pripojenie chce rezort zabezpečiť prístup k internetu pre zraniteľné skupiny obyvateľov, ako sú seniori či nízkopríjmové rodiny s deťmi.

Táto iniciatíva má za cieľ zlepšiť digitálnu gramotnosť a podporiť rovnosť prístupu k digitálnym službám.

V oblasti digitalizácie verejnej správy ministerstvo pripravuje novú koncepciu informatizácie, ktorá by mala byť predstavená v marci budúceho roka. Podľa Ivančina sa očakáva jej schválenie pred letom 2024, pričom koncepcia bude konzultovaná s odbornou verejnosťou a partnermi naprieč štátnym sektorom.

Rezort tiež intenzívne pracuje na posilnení kybernetickej bezpečnosti a podporuje investície do informatizácie, čo má prispieť k modernizácii verejných služieb a ochrane dát.

MIRRI pod vedením Richarda Rašiho preukázalo výrazný progres v oblasti rozvoja regiónov, digitalizácie a posilňovania kybernetickej bezpečnosti. Splnenie väčšiny cieľov stanovených v programovom vyhlásení vlády už v priebehu prvého roka je pre rezort významným úspechom a podčiarkuje jeho odhodlanie pokračovať v reformách a modernizácii Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MIRRI SR, Foto: FB/Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies