Ministerstvo školstva plánuje rozpočet 5,36 miliardy eur na rok 2025: Kvalita vzdelávania a podpora učiteľov v popredí

NETKY.SK • 17 Október 2024, 14:04 • 2 min
Ministerstvo školstva plánuje rozpočet 5,36 miliardy eur na rok 2025: Kvalita vzdelávania a podpora učiteľov v popredí

BRATISLAVA - V budúcom roku dosiahne rozpočet rezortu školstva výšku 5,36 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o vyše jednu miliardu eur. Tento nárast zahŕňa aj presun financovania materských škôl zo samosprávy na štát. Minister Tomáš Drucker zdôrazňuje, že vzdelávanie je kľúčové pre budúcnosť Slovenska a nový rozpočet reflektuje ambíciu štátu investovať do kvalitného vzdelávania a podpory učiteľov. Zameriava sa predovšetkým na regionálne školstvo, verejné vysoké školy a vedu, pričom plánované investície majú zabezpečiť rozvoj detí a mladých ľudí v náročných podmienkach konsolidácie verejných financií.

slovakia

left justify in out

Rozpočet rezortu školstva dosiahne v budúcom roku 5,36 miliardy eur. V medziročnom náraste výdavkov o vyše jednu miliardu eur je zahrnutý aj prechod financovania materských škôl zo samosprávy na štát.

Rozpočet zároveň pokrýva viaceré priority ministerstva školstva, medzi ktoré patrí zvyšovanie kvality vzdelávania na všetkých stupňoch škôl, rozšírenie kompenzačného príspevku či vyššie investície.

“Vzdelávanie je kľúčové pre budúcnosť Slovenska, preto musíme zabezpečiť podmienky, ktoré umožnia deťom a mladým ľuďom rozvíjať svoje schopnosti naplno. Rozpočet rezortu na rok 2025 vznikal v náročných podmienkach konsolidácie verejných financií, ale odráža ambíciu štátu investovať do vzdelávania detí a mladých ľudí, aj do podpory učiteľov,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Najväčšiu časť, 80 percent rozpočtu ministerstva tvorí financovanie regionálneho školstva. V roku 2025 pôjde na základné, stredné a po novom aj materské školy 3,85 miliardy eur, čo je medziročne o 833,6 milióna eur viac.

Nárast oproti roku 2024 zahŕňa presun financovania materských škôl pod kapitolu ministerstva školstva, vďaka čomu sa výdavky rezortu zvýšia o 559,6 milióna eur.

Verejné vysoké školy budú mať  na budúci rok zo štátneho rozpočtu k dispozícii 825,8 milióna eur. Oproti tohtoročnému rozpočtu ide o nárast o 67,2 milióna eur. Rezortné výdavky na vedu a výskum sa zvyšujú o 4,48 milióna eur.

Celkom 84,4 milióna eur je určených na podporu inovatívnych projektov a ďalšie posilnenie vedeckých a výskumných kapacít Slovenska.

Rezort školstva na budúci rok plánuje zvýšiť investície, kapitálové výdavky dosiahnu 44,5 milióna eur. Rozpočet obsahuje rezervu 53,3 milióna eur normatívnych výdavkov na regionálne školstvo, ktorá bude pokrývať prípadné individuálne potreby materských škôl po zmene systému financovania.

Medziročne sa o 39,19 milióna eur zvyšuje aj suma určená na kompenzačné príplatky pre pedagogických a odborných zamestnancov.

Z dôvodu nárastu počtu žiakov budú navýšené aj normatívne finančné prostriedky, a to v sume 6,22 milióna eur. Okrem toho rozpočet počíta s 1-percentným zvýšením odvodov do zdravotnej poisťovne v celkovej sume 24,99 milióna eur. V súvislosti s konsolidáciou verejných financií sa rezortu školstva zníži rozpočet na osobné výdavky o 3,78 milióna eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies