Ministerstvo vnútra SR uzavrelo zmier s Andrejom Babišom v spore o evidenciu v zväzkoch ŠtB

NETKY.SK • 22 Október 2024, 09:36 • 2 min
Ministerstvo vnútra SR uzavrelo zmier s Andrejom Babišom v spore o evidenciu v zväzkoch ŠtB

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR uzavrelo súdny zmier s expremiérom Andrejom Babišom v spore týkajúcom sa jeho neoprávnenej evidencie ako agenta ŠtB. Babiš súhlasil, že nebude požadovať odškodnenie ani nemajetkovú ujmu a stiahne svoje sťažnosti podané na Európsky súd pre ľudské práva.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) uzavrelo súdny zmier s Andrejom Babišom, bývalým českým premiérom, v spore týkajúcom sa neoprávnenej evidencie jeho osoby vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Babiš bol evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš", avšak podľa uzavretého zmieru sa potvrdilo, že vedome s ŠtB nespolupracoval. Zmier potvrdil príslušný súd a je plne v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Babiš sa zaviazal, že voči štátu neuplatní žiadne nároky na odškodnenie, ani na nemajetkovú ujmu spojenú s touto evidenciou. Zároveň stiahol svoje sťažnosti podané na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) a nebude požadovať finančné zadosťučinenie.

Ministerstvo vnútra zdôraznilo, že k uzavretiu zmieru dospelo po dôkladnej analýze právnej situácie a zhodnotení ekonomických rizík, ktoré by vyplývali z prípadnej prehry v tomto spore. Nezávislé právne analýzy ukázali vysoké riziko prehry, čo by znamenalo značné finančné náklady pre štát v prípade odškodnenia.

Ministerstvo pri rozhodovaní o zmieri prihliadalo aj na verdikty súdov v podobnom spore medzi Babišom a Ústavom pamäti národa (ÚPN). Vo všetkých stupňoch konania, vrátane Najvyššieho súdu, bol Babiš úspešný, čo výrazne oslabilo pozíciu ministerstva v tomto novom spore.

ÚPN, ktorý obhajoval oprávnenosť evidencie Babiša ako spolupracovníka ŠtB, uspel len na Ústavnom súde, kde sa rozhodlo, že žaloba mala byť podaná voči ministerstvu vnútra, a nie voči ÚPN.

Napriek tomu ÚPN trvá na tom, že evidovanie Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB bolo oprávnené. Hovorca ÚPN, Michal Miklovič, zdôraznil, že viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba chronologicky a obsahovo nadväzujú, podporujú oprávnenosť tejto evidencie.

Uzavretie zmieru zo strany ministerstva vnútra podľa ÚPN nič nemení na skutočnostiach, ktoré vyplývajú z týchto dokumentov.

Andrej Babiš dlhodobo popiera, že by spolupracoval so ŠtB, a tvrdí, že bol vo zväzkoch vedený neoprávnene. Jeho žaloba voči ÚPN z roku 2012 sa sústredila práve na ochranu jeho osobnosti a na očistenie jeho mena v súvislosti s údajnou spoluprácou so ŠtB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: domaci.hn.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies