Ministri zahraničia G7 vyzvali na deeskaláciu na Blízkom východe

NETKY.SK • 5 August 2024, 11:17 • 2 min
Ministri zahraničia G7 vyzvali na deeskaláciu na Blízkom východe

MILÁNO - Vyhlásenie tiež vyzýva na uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustenie izraelských rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Šéfovia diplomacií siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) vyzvali všetky strany zapojené do súčasného konfliktu na Blízkom východe, aby sa vyhli krokom, ktoré by mohli viesť k jeho eskalácii.

Uvádza sa to vo vyhlásení vydanom po skončení videokonferencie, ktorú v nedeľu zvolal taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani ako predstaviteľ predsedníckej krajiny G7, informovali agentúry DPA a Reuters.

"Vyzývame dotknuté strany, aby upustili od akejkoľvek iniciatívy, ktorá by mohla brániť dialógu a podporiť novú eskaláciu," píše sa vo vyhlásení.

Počas videokonferencie vyjadrili ministri "silné znepokojenie z nedávnych udalostí, ktoré by mohli viesť k regionálnemu rozšíreniu krízy, počnúc Libanonom."

Vyhlásenie tiež vyzýva na uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustenie izraelských rukojemníkov, ako aj opätovné potvrdenie záväzku krajín G7 zintenzívniť humanitárnu pomoc obyvateľom tejto palestínskej enklávy.

Napätie na Blízkom východe, vyvolané takmer desať mesiacov trvajúcou vojnou v Pásme Gazy, sa v posledných dňoch vystupňovalo po stredajšom atentáte na Ismaíla Haníju, politického vodcu militantnej palestínskej skupiny Hamas, v Teheráne, ako aj následnom zabití najvyššieho vojenského veliteľa libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: DPA, Reuters, Foto: brunswickgroup.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies