AKTUALIZOVANÉ Mníchovská polícia zabila ozbrojeného muža pri opätovaní paľby neďaleko izraelského konzulátu + VIDEÁ

NETKY.SK • 5 September 2024, 15:53 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Mníchovská polícia zabila ozbrojeného muža pri opätovaní paľby neďaleko izraelského konzulátu + VIDEÁ

MNÍCHOV - Podľa ministra vnútra Bavorska Joachima Herrmanna nemecká polícia zastrelila podozrivého strelca v blízkosti izraelského konzulátu a múzea nacistickej histórie v Mníchove.

slovakia

left justify in out

K smrteľnému incidentu došlo vo štvrtok okolo 9.00 h ráno (07.00 h SEČ) v oblasti námestia Karolinenplatz v treťom najväčšom nemeckom meste a hlavnom meste Bavorska, pričom išlo o osamelého muža, ktorý konal "so zbraňou s dlhou hlavňou", uviedol hovorca mníchovskej polície.

Stalo sa tak v deň výročia útoku na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972, keď palestínski ozbrojenci z organizácie Čierny september zavraždili 11 izraelských športovcov.

Herrmann uviedol, že muž "strieľal na policajtov" a zomrel po tom, ako "opätovali paľbu". Polícia uviedla, že nikto z piatich policajtov, ktorí sa zúčastnili na streľbe, neutrpel zranenia a nič nenasvedčuje tomu, že by boli podozriví aj ďalší.

Podľa informácií denníkov Der Spiegel a Standard bol podozrivý, ktorého polícia zabila, 18-ročný mladík žijúci v Rakúsku, ktorý žil v regióne Salzburg. Bezpečnostným orgánom bol údajne už známy ako islamista. Podľa správ bol minulý rok vyšetrovaný za šírenie propagandy IS, ale prípad bol zastavený. Podľa policajných dokumentov cestoval do Mníchova autom.

Podozrivý údajne strieľal vo štvrtok ráno v centre Mníchova z pušky. Podľa informácií denníka Der Spiegel išlo o dlhú zbraň s bajonetom. Piati policajti opätovali paľbu, zastrelili ho a útočník zomrel na mieste.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že konzulát bol vo štvrtok zatvorený z dôvodu spomienky na masakru na mníchovskej olympiáde a nikto zo zamestnancov konzulátu nebol pri incidente zranený.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová to označila za vážny incident, ale odmietla špekulovať o jeho okolnostiach a pozadí.

Podľa jej slov je "ochrana židovských a izraelských zariadení" "najvyššou prioritou".

Mníchovské dokumentačné centrum pre dejiny národného socializmu, ktoré sa zaoberá dejinami nacistického režimu v Nemecku v rokoch 1933-45, sa nachádza v blízkosti izraelského konzulátu v mníchovskej štvrti Maxvorstadt.

Polícia predtým v príspevku na X uviedla, že v súvislosti s incidentom prebieha rozsiahla operácia, a požiadala verejnosť, aby sa oblasti vyhla. Na zabezpečenie lepšieho prehľadu o situácii bol nasadený vrtuľník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Der Spiegel, Standard, Foto: AP / Matthias Schrader
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies