Mozartov život bol vlastne celkom punk: Neznášal naškrobené goliere

NETKY.SK • 23 Jún 2024, 10:05 • 2 min
Mozartov život bol vlastne celkom punk: Neznášal naškrobené goliere

Väčšina si ho predstavuje ako bohatého, usporiadaného a prísneho aristokrata, ktorý sa riadil čisto dobovými zvykmi. Takýto obraz síce veľlmi rada prezentovala jeho rodina, od pravdy má však ďaleko. Dobové denníky aj nájdené historické kúsky ukazujú, že Mozart by sa dal nazvať aj "punkáčom osemnásteho storočia".

slovakia

left justify in out

Wolfgang Amadeus Mozart. Svetoznámeho skladateľa pozná takmer každý. Jeho Óda na radosť je hymnou Európskej únie a symfónie z jeho bohatej tvorby patria do školských osnov a znejú z reproduktorov po celom svete. 

Väčšina si ho však predstavuje ako bohatého, usporiadaného a prísneho aristokrata, ktorý sa riadil čisto dobovými zvykmi. Takýto obraz síce veľmi rada prezentovala jeho rodina, od pravdy má však ďaleko. Dobové denníky aj nájdené historické kúsky ukazujú, že Mozart by sa dal nazvať aj "punkáčom osemnásteho storočia". Mnohí ho opisujú ako rebela a excentrického umelca s vulgárnym zmyslom pre humor. 


 

Mozartove začiatky vo veľkom umení.
Mozartove začiatky vo veľkom umení.
Zdroj: foto: www.boreades.com

Detinské správanie

V populárnej kultúre a niektorých umeleckých stvárneniach bol Wolfgang Amadeus Mozart zobrazený ako muž, ktorý sa správal detinsky alebo so zmyslom pre rozmar a slúžil ako opak k vážnejším alebo zrelším postavám. Toto stvárnenie môžeme vidieť napríklad v hre a filme „Amadeus“ od Petra Shaffera, kde Mozart kontrastuje s vážnym a závistlivým Antoniom Salierim.

Aj keď je pravda, že Mozart mal hravú a niekedy aj škodoradostnú osobnosť, nie sú to jeho jediné črty. O Mozartovi bolo známe, že má živú a niekedy zlomyseľnú povahu a mal sklony k vtipom a žartom. Tento aspekt jeho postavy je dobre zdokumentovaný v historických správach a listoch napísaných samotným Mozartom a tými, ktorí ho poznali.

Je však dôležité poznamenať, že Mozart bol aj vysoko talentovaný a obetavý hudobník, ktorý k svojej práci pristupoval s veľkou vážnosťou a profesionalitou. Napriek svojej hravej povahe bol úžasným skladateľom, ktorý napísal niektoré z najtrvalejších a najvplyvnejších skladieb klasického repertoáru.

Mozartov kanón Difficile lectu.
Mozartov kanón Difficile lectu.
Zdroj: foto: Wikipedia

Bol finančne negramotný

S jeho detinskými črtami by však zhodlo viac ľudí, než si myslíme. Mozart sa vedel perfekne správať vo vysokej spoločnosti a celý život bol zamestnaný ako skladateľ či učiteľ. Vyrastal predsa v prísnych pravidlách, ktoré nikomu nedovolili sa im vymaniť. Jeho detinské črty boli často protestom proti systému, ktorý nenávidel. Nechcel byť len bábkou, ktorá robí iba to, čo bohatí chcú. 

Mal však aj viacero častí osobnosti, ktoré by ste pripísali skôr tínedžerovi. Jeho otec, ako aj jeho kamaráti, často kritizovali, že nevedel rozmýšľať finančne a veľmi často teda minul peniaze na divoké párty či cestovanie a následne sa ocitol v problémoch, kedy ho museli zachraňovať. 

 

Verný manžel

Viacero seriálov urobilo z Mozarta aj žiadaného muža, ktorý mal mnoho žien. Toto bolo však veľmi ďaleko od pravdy. Bol vychovávaný ako katolík a bol silným veriacim. Podľa dobových úkazov, ako jeden z mála, svoju ženu nikdy nepodviedol a bol jej vždy verný.

Akonáhle sa zosobášili, všetky dôkazy (a existuje pomerne veľa listov s pomerne veľkým množstvom výslovných dôkazov) sú také, že Wolfgang a Constanze boli takí spokojní so sebou a ich láskou že nemal príležitosť vôbec premýšľať nad inými ženami.

Za 8 rokov mala najmenej 6 tehotenstiev, hoci po Mozartovej vlastnej smrti prežili len najstarší a najmladší chlapci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.boreades.com, www.newyorker.com, www.quora.com foto: umelá inteligencia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies