Muránska planina pod ochranou: Nový program boja za hlucháňa hôrneho

NETKY.SK • 2 September 2024, 10:19 • 2 min
Muránska planina pod ochranou: Nový program boja za hlucháňa hôrneho

BRATISLAVA - Ministerstvo pripomenulo, že chránené vtáčie územie Muránska planina - Stolica patrí medzi lokality jadrovej populácie hlucháňa hôrneho na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vypracovalo program starostlivosti o Národný park (NP) Muránska planina, jeho ochranné pásmo a okolité chránené územia s celkovou výmerou 39 236 hektárov.

"Cieľom predkladaného materiálu je zlepšiť ochranu biotopov hlucháňa hôrneho, a to predovšetkým prostredníctvom realizácie opatrení," uviedlo ministerstvo, ktoré materiál predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Ministerstvo zdôraznilo, že "predkladaný materiál významne prispeje k odstráneniu výhrad uvedených v rozsudku Súdneho dvora Európskej únie vo veci ochrany hlucháňa hôrneho zo dňa 22. júna 2022." Zároveň pripomenulo, že chránené vtáčie územie Muránska planina - Stolica patrí medzi lokality jadrovej populácie hlucháňa hôrneho na Slovensku.

Podľa ministerstva program obsahuje opatrenia na ochranu prírody a krajiny, podmienky pre využívanie chránených území, a podporu udržateľného cestovného ruchu.

"Opatrenia zahŕňajú bezzásahový režim, aktívne manažmentové opatrenia na lesných i nelesných pozemkoch a pokračovanie obhospodarovania poľnohospodárskych pozemkov, ktoré je kľúčové pre zachovanie vzácnych lúčnych biotopov a druhov," priblížilo ministerstvo.

MŽP tiež pripomenulo, že v rokoch 2020 a 2022 prebehlo prerokovanie pripomienok k zonácii Muránskej planiny.

"Následne v rokoch 2022 - 2023 vláda vyhlásila NP Muránska planina a jeho zóny, ako aj chránené areály Tisovský kras, Pramenná oblasť Rimavy, Stolica a prírodnú rezerváciu Homoľa," uviedlo ministerstvo a dodalo, že až po dôslednej analýze pripomienok dotknutých subjektov a ich zohľadnení bolo možné dopracovať návrh programu starostlivosti.













twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŽP SR, Foto: hiking.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies