Muskova spoločnosť Neurolink implantovala čip do mozgu už druhému človeku

NETKY.SK • 6 August 2024, 14:15 • 2 min
Muskova spoločnosť Neurolink implantovala čip do mozgu už druhému človeku

Muskova spoločnosť Neuralink implantovali druhému skúšobnému pacientovi svoj mozgový čip, zariadenie navrhnuté tak, aby paralyzovaným ľuďom umožnilo ovládať zariadenia iba prostredníctvom myslenia. Uvádza to britský portál Independent.

slovakia

left justify in out

Čip zaznamenáva mozgovú aktivitu prostredníctvom 1024 elektród rozmiestnených cez 64 flexibilných vodičov alebo „nití“, z ktorých každá je tenšia ako šírka ľudského vlasu.

Musk povedal, že druhý skúšobný implantát u pacienta ochrnutého pri nehode pri potápaní sa zdal byť úspešný. „Nechcem si to nadávať, ale zdá sa, že s druhým implantátom to išlo veľmi dobre,“ povedal šéf SpaceX v podcaste Lexa Fridmana. „Je tu veľa signálu, veľa elektród. Funguje to veľmi dobre.“

Musk tiež povedal, že prvý pacient s implantovaným čipom Neuralink, 29-ročný Noland Arbaugh, kvadruplegik ochrnutý po nehode pri potápaní, môže hrať online videohry ako Mario Kart a Civilization VI„Pokrok je dobrý a zdá sa, že pacient sa úplne zotavil bez akýchkoľvek škodlivých účinkov, o ktorých sme si vedomí. Pacient je schopný pohybovať myšou po obrazovke len premýšľaním,“ povedal Arbaugh.

Arbaugh po prijatí implantátu povedal, že mu pomohol „spojiť sa so svetom, mojimi priateľmi a rodinou“"Dalo mi to schopnosť robiť veci znova sám bez toho, aby som potreboval svoju rodinu vo všetkých hodinách dňa a noci," dodal.

O niekoľko dní neskôr sa však niektoré zo 64 vlákien implantovaných do mozgu pána Arbaugha odpojili, čo viedlo spoločnosť k úvahe o odstránení čipu. Neuralink hovorí, že v súčasnosti sa používa iba približne 15 percent kanálov čipu, hoci pacient ho môže stále používať na sledovanie videí, čítanie a vykonávanie iných úloh.

Musk povedal, že si predstavuje, že ľudské bytosti zmiernia „riziko“ AI pomocou implantátov Neuralink vytvorením „užšej symbiózy medzi ľudskou inteligenciou a digitálnou inteligenciou“ a dodal, že myšlienkou „je dať ľuďom superschopnosti“.

Neuralink dúfa, že urobí zmeny v dizajne čipu na zmiernenie problémov zistených v minulosti, povedal Musk. Patria sem spôsoby, ako zabrániť tomu, aby sa elektródy zariadenia stiahli z mozgového tkaniva a presnejšie vložili vlákna do záhybov mozgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent, Foto: Punch Newspapers
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies