Na japonskom letisku vybuchla bomba z druhej svetovej vojny: Desiatky letov zrušených po výbuchu 500-kilogramovej munície + VIDEÁ

NETKY.SK • 3 Október 2024, 12:48 • 2 min
Na japonskom letisku vybuchla bomba z druhej svetovej vojny: Desiatky letov zrušených po výbuchu 500-kilogramovej munície + VIDEÁ

Na japonskom letisku Mijazaki v stredu vybuchla 500-kilogramová americká bomba z druhej svetovej vojny, čo spôsobilo kráter široký približne sedem metrov na rolovacej dráhe. Výbuch zrušil viac ako 80 letov, ale našťastie neboli hlásené žiadne obete, keďže v blízkosti nebolo žiadne lietadlo.

slovakia

left justify in out

Na japonskom letisku v stredu vybuchla americká bomba, ktorá spôsobila kráter na rolovacej dráhe a zrušenie viac ako 80 letov.

Americká bomba z druhej svetovej vojny, ktorá bola zakopaná na japonskom letisku, explodovala a spôsobila veľký kráter na rolovacej dráhe, pričom nikto nebol zranený, pretože v blízkosti sa v tom čase nenachádzalo žiadne lietadlo, uviedli japonskí predstavitelia.

"Nehrozí druhý výbuch a polícia a hasiči momentálne skúmajú miesto nehody," uviedol hlavný tajomník vlády Jošimasa Hajaši a dodal, že letisko by malo byť opäť otvorené vo štvrtok.

Tím pyrotechnikov z japonských Síl sebaobrany potvrdil, že zdrojom výbuchu bola 500-kilogramová americká bomba. Hoci minister dopravy uviedol, že nemôže potvrdiť, kedy bola bomba zhodená, miestne médiá informovali, že to bolo pravdepodobne počas druhej svetovej vojny.

Letisko Mijazaki sa nachádza na juhovýchodnom konci ostrova Kjúšu a bolo postavené v roku 1943 ako základňa japonského cisárskeho námorníctva.

Ďalšia nevybuchnutá munícia zhodená USA sa údajne našla na neďalekom stavenisku v rokoch 2009 a 2011. Tony nevybuchnutých bômb z 2. svetovej vojny zostávajú zakopané po celom Japonsku a niekedy sa vykopávajú na staveniskách. Tlačová agentúra Reuters uviedla, že v roku 2023 bolo zlikvidovaných celkovo 2 348 bômb s hmotnosťou 41 ton.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, BBC, Foto: Kyodo / Newscom / Avalon
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies