Na letných festivaloch nezabudnite dodržiavať pitný režim. Alkoholické nápoje sa nepočítajú

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 10:04 • 2 min
Na letných festivaloch nezabudnite dodržiavať pitný režim. Alkoholické nápoje sa nepočítajú

BRATISLAVA - Či už sa chystáte na Pohodu, Grape, Uprising alebo iný letný festival, nezabudnite na pitný režim. Farmaceut Peter Hnáth z lekárne Dr. Max radí, aby sme počas horúcich dní uprednostňovali vodu, minerálky či čaj pred alkoholickými nápojmi, ktoré môžu v teplom počasí spôsobiť zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Počas bežných dní by mal príjem tekutín podľa Hnátha dosahovať okolo dvoch litrov denne, ale pri vysokých teplotách je potrebné zvýšiť konzumáciu tekutín na dvojnásobok až štvornásobok.

Tekutiny by sa mali prijímať postupne počas celého dňa, aby sa predišlo dehydratácii, ktorá sa prejavuje sýto žltým močom, malátnosťou, závratmi, pocitom smädu či bolesťami hlavy.

Väčšina festivalov ponúka pitnú vodu zdarma, takže fľaša na doplnenie tekutín je nevyhnutnou súčasťou výbavy. Okrem pitného režimu je dôležité pravidelne sa stravovať, najmä raňajkovať, čím sa dá predísť kolapsom počas dňa.

"Medzi povinnú výbavu návštevníkov festivalov by mal patriť opaľovací krém, klobúk a slnečné okuliare. Veľkou pomocou môže byť malá cestovná lekárnička. V nej by nemali chýbať lieky od bolesti hlavy, roztok pri dehydratácii, gél na uštipnutie hmyzom, repelent, lieky na alergie či hnačku a rýchloobväzy či náplasti," odporúča farmaceut.

Pri balení na festival by mali návštevníci počítať aj s rôznymi poveternostnými podmienkami a vziať si pršiplášť či gumáky, ako aj teplé oblečenie na noc. Veci v stane by mali byť zabalené do plastových vriec pre prípad nečakanej letnej búrky.

Praktickou výbavou sú aj antibakteriálny gél a vlhčené vreckovky, power banka, baterka či malé skladné vrecúško na šnúrkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Dr. Max, Foto: canon.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies