Na Mesiaci môžu byť stále aktívne sopky, odhalila čínska sonda Chang'e 5

NETKY.SK • 10 September 2024, 13:24 • 2 min
Na Mesiaci môžu byť stále aktívne sopky, odhalila čínska sonda Chang'e 5

Podľa malých sklenených guľôčok v mesačnej špine, ktoré na Zem privezie čínska misia Chang'e 5 v decembri 2020, vybuchli na povrchu Mesiaca v geologicky nedávnom období sopky a Mesiac by mohol byť vulkanicky aktívny aj dnes. Tento objav by mohol obrátiť na ruby to, čo sme si mysleli, že vieme o vývoji Mesiaca.

slovakia

left justify in out

Vieme, že Mesiac bol v dávnej minulosti vulkanický, pretože dôkazy môžeme vidieť doslova na celej ploche nášho najbližšieho suseda - tmavé stopy známeho "človeka na Mesiaci" sú mesačné marie, čo sú rozsiahle sopečné pláne staré tri až 3,8 miliardy rokov. Predpokladalo sa, že práve vtedy bol Mesiac naposledy vulkanicky aktívny.

Chang'e 5 však prekvapivo priniesol dôkaz, že Mesiac zažil sopečné erupcie oveľa dávnejšie - len pred 123 miliónmi rokov, plus mínus 15 miliónov rokov.

Z ľudského hľadiska to znie ako dávno, ale z geologického hľadiska to bolo len včera. To znamená, že Mesiac mohol byť vulkanicky aktívny celý svoj život a mohol by byť vulkanicky aktívny aj dnes.

Dôkazom nedávneho vulkanizmu boli tri malé sklenené guľôčky - len tri z 3 000 vo vzorke sondy Chang'e 5. Tím pod vedením Bi-Wen Wanga a Qian Zhanga z Ústavu geológie a geofyziky Čínskej akadémie vied v Pekingu starostlivo hľadal tieto ihly v kope sena v 0,6 unciach (1,7 gramoch) mesačnej zeminy, ktorú získal Chang'e 5. Sklenené guľôčky s veľkosťou len 20 až 400 mikrónov môžu vzniknúť prudkým nárazom asteroidu, ktorý roztaví a stlačí horninu tak, že sa zmení na sklo. Tieto guľôčky vzniknuté nárazom skutočne tvoria prevažnú väčšinu guľôčok vo vzorke - čo nie je prekvapujúce vzhľadom na množstvo nárazov, ktoré sú na Mesiaci viditeľné v podobe kráterov. Existuje však aj iný spôsob vzniku týchto guľôčok.

"Magmatické fontány produkujú vulkanické sklá, ktoré sa už predtým našli vo vzorkách mesačného povrchu," píše Wangov a Zhangov tím vo svojej výskumnej práci. Samozrejme, že sklenené guľôčky vulkanického pôvodu sa na Mesiaci našli už predtým, ale vždy pochádzali z týchto magmatických erupcií spred miliárd rokov. Z miesta pristátia v blízkosti oblasti bohatej na sopečné dómy s názvom Mons Rümker v Oceanus Procellarum ("Oceán búrok") sa však Chang'e 5 podarilo nájsť tri sklenené koráliky, ktoré sú naozaj veľmi zvláštne, a 16. decembra 2020 ich vráti na Zem.

"Datovanie troch korálikov z vulkanického skla pomocou uránového olova ukazuje, že vznikli pred 123 miliónmi ±15 miliónmi rokov," napísal tím Wanga a Zhanga.

Laboratórni technici v bielych čistých skafandroch vyťahujú kovovú nádobu z ohorenej vesmírnej kapsule.
Laboratórni technici v bielych čistých skafandroch vyťahujú kovovú nádobu z ohorenej vesmírnej kapsule.
Zdroj: Yahoo

Pri datovaní uránu a olova sa meria rádioaktívny rozpad uránu na olovo vo vzorkách hornín starších ako milión rokov. Vo všeobecnosti platí, že čím väčší je pomer olova a uránu, tým staršia musí byť vzorka, aby bolo dosť času na rozpad všetkého uránu na olovo. A naopak, čím nižší je pomer olova k uránu, tým mladšia je vzorka.

Zistenia posilňuje fakt, že nejde o prvý dôkaz geologicky nedávneho vulkanizmu na Mesiaci. V roku 2014 sonda NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nasnímala približne 70 bizarných útvarov na povrchu Mesiaca nazývaných nepravidelné kobylkové škvrny, možno známejšie pod výstižnou skratkou "IMP". V skutočnosti prvý IMP vyfotografovali z obežnej dráhy Mesiaca v roku 1971 astronauti NASA z Apolla 15, ale v tom čase sa nevedelo, čo to vlastne je. IMP sú hladké, okrúhle, plytké kopce vedľa plôch skalnatého, roztrúseného terénu, ktoré ležia na svahu. Tieto útvary s priemerným priemerom menej ako tretina kilometra sa nachádzajú na sopečných pláňach a zdá sa, že aspoň niektoré z nich sú mladšie ako 100 miliónov rokov a možno dokonca menej ako 50 miliónov rokov. Tieto odhady veku pochádzajú z počtu kráterov - čím viac kráterov povrch má, tým musí byť starší, a hladké svahy sú relatívne nedotknuté.

Zatiaľ čo IMP veľmi svedčia o nedávnom vulkanizme, sklenené guľôčky poskytujú nezvratný dôkaz. Naše modely tepelného vývoja Mesiaca však naznačujú, že jeho vnútro sa malo ochladiť už dávno po jeho vzniku pred 4,5 miliardami rokov. Jednoducho povedané, vnútro Mesiaca by nemalo byť dostatočne teplé na vznik vulkanizmu. Otázkou teda teraz je, čo ho spôsobuje?

"V týchto vulkanických sklenených guľôčkach sme namerali vysoké zastúpenie prvkov vzácnych zemín a tória, čo by mohlo naznačovať, že takýto nedávny vulkanizmus súvisel s lokálnym obohatením prvkov vytvárajúcich teplo v plášťových zdrojoch magmy," píše tím Wanga a Zhanga.

Tieto prvky, ako napríklad draslík, fosfor, ytrium a lantán, môžu produkovať teplo z rádioaktívneho rozpadu, ktoré by mohlo stačiť na roztavenie hornín v mesačnom plášti, prinajmenšom v lokálnom meradle, čo by mohlo viesť k miernym erupciám.

Detailný pohľad na kovový valec na zber vzoriek na povrchu Mesiaca.
Detailný pohľad na kovový valec na zber vzoriek na povrchu Mesiaca.
Zdroj: Yahoo

V súvislosti s tým sa naskýtajú aj ďalšie dve otázky. Prvá je, či by tento vulkanizmus mohol byť aktívny aj dnes? V priebehu desaťročí sa objavovali správy o "prechodných mesačných javoch" alebo TLP - prízračných farebných hmlovinách, ktoré sa objavovali nad mesačnou krajinou. O ich existencii sa vedú veľké spory, pretože ich nevideli vesmírne sondy, ale len amatérski astronómovia na Zemi. Zatiaľ čo mnohí lunárni vedci odmietli TLP ako dôsledok nepriaznivých atmosférických podmienok nad miestom pozorovania na Zemi alebo dokonca len nesprávnej identifikácie pozorovateľom, jedným z možných vysvetlení, ktoré sa navrhlo, je sopečné splodiny. To sa zdalo nepravdepodobné, pretože v tom čase panoval konsenzus, že Mesiac je vulkanicky inertný, ale nové zistenia z Chang'e 5, podporené pozorovaniami IMP zo sondy LRO, zvyšujú možnosť, že na Mesiaci by stále mohlo dochádzať k vulkanickému vyplynovaniu. A ak lunárny vulkanizmus stále existuje, mohli by jeho energiu využívať budúci astronauti, ktorí si na Mesiaci vybudujú základňu?

Aj keď sú to stále nezodpovedané otázky, teraz sa zdá byť isté, že Mesiac nie je až taký mŕtvy, ako sme si mysleli, a v skutočnosti sa môže ešte občas prebudiť zo spánku. Pred sto miliónmi rokov sa po Zemi potulovali dinosaury z obdobia kriedy, zatiaľ čo nevedeli, že vysoko nad ich hlavami možno svietili žiariace lávové škvrny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Space.com, Foto: CASC
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies