Na Novom Zélande chrlil stratovulkán White Island popol. Museli prerušiť lety + VIDEO

NETKY.SK • 22 August 2024, 08:08 • 2 min
Na  Novom Zélande chrlil stratovulkán White Island popol. Museli prerušiť lety + VIDEO

WELLINGTON - Stratovulkán White Island na rovnomennom ostrove vychrlil vo štvrtok do ovzdušia stĺp popola, čo malo za následok prerušenie leteckej dopravy na neďalekom novozélandskom Severnom ostrove.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra AFP, národný dopravca Air New Zealand zrušil nateraz desať letov, pretože sopečný popol na niektorých z letísk zasiahol letové trasy.

Z analýzy družicových snímok vyplýva, že "malá eruptívna aktivita" sa začala začiatkom augusta. Miestni vedci sa domnievajú, že ide o súčasť typických erupčných cyklov zdokumentovaných na White Islande, pre ktorý miestni Maoriovia používajú názov Whakaari.

Vedci upozornili, že chrlenie popola môže pokračovať ešte "týždne až mesiace". Pripustili, že niektorí citlivejší ľudia môžu teray cítiť sopečný plyn alebo trpieť miernym podráždením očí či hrdla.

Začiatkom augusta Nový Zéland zvýšil stupeň varovania pred erupciou na tretiu z maximálne piatich úrovní.

AFP pripomenula, že k erupcii došlo na sopke, ktorá vybuchla aj v roku 2019, pričom prišlo o život 22 ľudí.

White Island, ktorý je vrcholom podmorského vulkánu, bol do erupcie z 9. decembra 2019 populárnou turistickou destináciou. V čase, keď zo sopečného prieduchu vybuchol stĺp popola a pary, bolo na ostrove 47 ľudí. Mnoho z mŕtvych a zranených boli turisti, ktorí cestovali z Austrálie na palube výletnej lode Ovation of the Seas firmy Royal Caribbean. Štrnásť obetí bolo z Austrálie, piati boli Američania, dvaja Novozélanďania a jeden bol z Nemecka.

Od tejto erupcie s tragickými následkami sú turistické prehliadky na White Islande zakázané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: NZ Herald
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies