Na oblohe možno pozorovať zaujímavé hry farieb

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 15:46 • 2 min
Na oblohe možno pozorovať zaujímavé hry farieb

HURBANOVO - Oblaky na nočnej oblohe sú bežnou záležitosťou. Svietiace oblaky už nie. Začalo sa obdobie letného slnovratu, a teda aj obdobie tohto zvláštneho úkazu. Ak máte šťastie, môžete na ne naraziť na večer aj vy. o Týchto úkazoch informovala Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo.

slovakia

left justify in out

Hra svetla a farieb na nočnej oblohe, ale nejde o polárnu žiaru. Tieto slabomodré pásy sa nazývajú svietiace oblaky. "Sú to oblaky, ktoré sa vytvárajú vo veľmi veľkej výške, niekedy okolo 80 kilometrov," vysvetlil generálny riaditeľ hvezdárne v Hurbanove Marián Vidovenec.

Nejde o oblaky v pravom slova zmysle, ale ide o úkaz, ktorý sa vyskytuje iba niekoľko týždňov v roku, a to od konca mája do konca augusta, aj to iba počas jasný nocí. Ide o nádherný jav na nočnej oblohe, ktorých sezóna sa len nedávno začala. Ak ste ich teda ešte na vlastné oči nevideli, šance sú  veľké. 

Vznikajú v mezosfére v nadmorskej výške medzi 80 a 85 kilometrami, väčšinou nad polárnymi oblasťami. Pozostávajú z najmenších ľadových kryštálikov a sú také tenké a priehľadné, že počas dňa zostávajú neviditeľné.

Proces tvorby týchto nočných svietiacich oblakov, odborne nazývaných noctilucentných oblakov ešte nie je vedcami úplne objasnený. Vedci však zistili, že sa objavujú v posledných rokoch čoraz častejšie ako v predchádzajúcich desaťročiach. 

 

 

 

Svietiace oblaky
Svietiace oblaky
Zdroj: vedanadosah.cvtisr.sk

Dôvodom sú pravdepodobne klimatické zmeny, ktoré narúšajú mezosféru. Globálne otepľovanie totiž spôsobuje, že mezosféra sa stáva chladnejšou a tenšou. Svietiace oblaky tvoria zamrznuté kryštály ľadu. Teplota v nich je -138 stupňov. Za svietiaci efekt môžu slnečné lúče, ktoré dopadajú na ľadové kryštály.

"Dostane sa na úroveň 18 stupňov, približne pod obzor, a toto je dostatočné na to, aby nám dokázal v týchto výške už presvecovať tieto oblaky," pokračoval Vidovenec. Tieto svietiace oblaky sa často objavujú ako závoje s vláknitými štruktúrami. Môžu sa však vytvárať aj v pruhoch, pásoch, vlnách s difúznymi alebo ostrými okrajmi. 

"No, taká vec, ako oblaky, je otázka náhody. Tu nejaká predikcia je trošku problematická čiže treba sledovať a buď bude mať človek šťastie alebo nie," skonštatoval Vidovenec.  "Zvyčajne je veľmi nízko nad obzorom, musí byť na severe. Ak je jasno, prvým znakom je, že sa začínajú objavovať strieborné žilky, ako vlny vo vode," dodal fotoambasádor Európskeho južného observatória Zdeněk Bardon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: imeteo.sk, Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, RTVS, Foto: FB/ www.iMeteo.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies