Na parížske stanice v noci útočili podpaľači. Hodinové oneskorenia zasiahnu státisíce cestujúcich + VIDEO

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 10:49 • 2 min
Na parížske stanice v noci útočili podpaľači. Hodinové oneskorenia zasiahnu státisíce cestujúcich + VIDEO

PARÍŽ - Niekoľko parížskych nádraží v noci na piatok čelilo cieleným podpaľačským útokom na železničnú infraštruktúru. Prevádzka na troch zo štyroch vysokorýchlostných tratí je v deň zahájenia olympijských hier silne narušená. V piatok ráno o tom informoval francúzsky železničný dopravca SNCF, podľa ktorého sabotáž ovplyvní najmenej 800-tisíc cestujúcich. Problémy pretrvajú najmenej do konca víkendu, uvádza AFP. Zdržanie a zrušenie spojov sú aj na trase z Paríža do Londýna, píše Reuters.

slovakia

left justify in out

SNCF informovala o „rozsiahlom koordinovanom masívnom útoku s cieľom paralyzovať“ vysokorýchlostné vlaky TGV. „Časť týchto vlakov sme odklonili na bežné trate, ale mnoho ich budeme musieť zrušiť. Situácia bude trvať najmenej celý víkend, čo bude čas potrebný na opravy,“ cituje SNCF agentúra AFP.

Útočníci poškodili infraštruktúru v piatich starostlivo vybraných uzloch kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch najprv prerezali a potom zapálili káblové zväzky, ktoré ovládajú okrem iného vlakovú signalizáciu, uviedlo vedenie SNCF na tlačovej konferencii.

Systémy dopravcu zaznamenali sabotáž o 4:00 a železničiari, policajti aj technici okamžite vyrazili na miesto a začali tam prepravovať aj materiál potrebný na opravy, uviedol šéf SNCF Jean-Pierre Farandou. Zdôraznil, že bezpečnosť prepravy nikdy nebola ohrozená. Sabotáž ovplyvní najmenej 800 tisíc cestujúcich, z toho 250 tisíc v regióne Île-de-France.

Situácia je najnapätejšia na stanici Montparnasse, kde stovky cestujúcich zatiaľ márne čakajú na ďalšie informácie. Vlaky majú oneskorenie až dve a pol hodiny, mnoho ich tiež bolo zrušených, uviedla stanica BFM TV. SNCF krátko pred 9:00 na svojich stránkach uviedla, že severná trať Paríž-Lille je úplne mimo prevádzky, trate na východ, juhovýchod a západ sú silne narušené.

Útoky na francúzsku železnicu ovplyvnili aj vlaky z Paríža do Londýna, ktoré obvykle jazdia cez Lille a ďalej tunelom pod Lamanšským prielivom. Kvôli uzávere do Lille naberajú vlaky do Británie oneskorenie teraz zhruba hodinu a pol, niektoré spoje boli bez náhrady zrušené, uviedol dopravca Eurostar.

 

Útok bol masívny a koordinovaný

„Terčom bolo niekoľko dopravných uzlov. Úrady sa snažia situáciu riešiť, ale SNCF hlási, že opravy sa pretiahnu najskôr na týždeň,“ zhrnula reportérka CNN Prima NEWS Kadavá. 

Problémy v doprave tak ohrozia nielen odchody Francúzov na prázdniny, ale aj presuny priaznivcov športu na jednotlivé stanovištia disciplín OH. „Prímestské linky sú značne obmedzené,“ pripomenula Kadavá priamo z ulíc francúzskej metropoly.

Predstaviteľ polície tiež vyzval obyvateľov parížskeho regiónu, aby čo najmenej využívali na prepravu po meste osobné automobily. "Situácia na mieste však dokazuje, že túto výzvu Francúzi skôr nedodržiavajú," zhodnotila Kadavá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, AFP, Reuters, Foto: Fortune / Getty Images / AFP / Thibaud Moritz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies